”När reglerna inte gynnar USA eller Israel ignorerar vi reglerna”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Säkerhetsrådets resolution om omedelbar vapenvila i Gaza avslöjar ånyo den godtyckliga ”regelbaserade ordningen” som västvärldens politiker tjatar om. Resolutionen gynnar inte USA eller Israel, så då ”ignorerar vi reglerna” och påstår att resolutionen inte är bindande, trots att den är det, säger professor John Mearsheimer i en intervju med Andrew Napolitano.

I måndags antog FN:s säkerhetsråd en resolution om omedelbar vapenvila i Gaza. Men den har inte stoppat Israel. I efterhand påstår nämligen USA att resolutionen inte är bindande.

Men säkerhetsrådets resolutioner är bindande. De är ”lika bindande som internationell rätt”, svarar FN:s biträdande talesman Farhan Haq enligt CNN.

– Det är säkerhetsrådsresolutioner, vilket betyder att de är bindande, säger John Mearsheimer, amerikansk professor i statsvetenskap, i Judging Freedom.

För att ta sig igenom säkerhetsrådet måste resolutioner passera vetorätten som finns där. Så fungerar det just på grund av att resolutionerna är bindande. Men USA lade inte in sitt veto mot den här resolutionen, som kräver att Israel respekterar en vapenvila.

Att påstå att resolutionen inte är bindande är ”skrattretande”, påpekar Mearsheimer.

– Detta är inte icke-bindande resolutioner. De är bindande resolutioner.

Enligt professorn är det anmärkningsvärt att USA beter sig på det här sättet, eftersom det undergräver internationell rätt.

– Men det som pågår här är förstås att vi vill ha kakan och äta den samtidigt, fortsätter han. Vi vill stödja denna resolution och visa upp för världen att vi sätter press på Israel. Men samtidigt vill vi backa tillbaka och låta Israel göra vad de vill. Att säga att det är en icke-bindande resolution innebär att israelerna fritt kan ignorera den.

I väst tjatas det om ”den regelbaserade ordningen”, men ”detta är ett klassiskt fall att när reglerna inte gynnar USA eller Israel, så ignorerar vi reglerna”, påpekar Mearsheimer.

– Det är vad som pågår här.

Se hela intervjun HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program