Hysterin fortsätter – nu ska även vanlig förkylning vaccineras bort

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige


Trots att omikrinvarianten nu sprider sig till hela befolkningen fortsätter regeringen med sin massvaccinering. Fler yngre uppmanas ta en ”tredje dos” och sen blir det årlig vaccinering. Inte bara mot coronaviruset utan nu kommer läkemedelsindustrin ta fram ett ”kombinerat vaccin” mot covid-19, influensa, RS-virus och vanlig förkylning. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström hyllar de så kallade vaccinen mot covid och uppmanar människor som fått smittan att ”vänta nån vecka” och sen ta en tredje dos.

Trodde du att vaccinhysterin var över nu när mer eller mindre alla får naturlig immunitet mot covid-19 via den milda omikronvaritanten? Inte då.

Vaccineringen ska fortsätta och även de som smittas med omikron uppmanas ta fler doser.

Så här många har tagit en ”tredje dos”.
På en pressträff under torsdagen förklarade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att det troligen kommer bli årlig vaccinering.

Men inte bara mot covid-19. Nej.

– Framöver tror jag det kommer övergå i någon form av årlig verksamhet. Jag hoppas vi slipper ge vaccin till alla var fjärde månad, även om jag vet att det är många som gärna tar de här doserna. Jag har vänner som hellre tar en vaccinspruta än tar en tops i näsan, sade Bergström.

– Jag hoppas vi kan rulla över till en årlig verksamhet, lite som influensavaccinationerna. Att varje år ta en dos. Kanske ett kombinerat vaccin, med den senaste varianten av covid-19, influensa, RS-virus och varför inte vanlig förkylning.

– Till hösten 2022 tror jag inte det kommer gå. Men däremot till 2023. Storbritannien har redan skrivit ett avtal med Moderna om att få ett sådant kombinerat vaccin, fortsatte han.

Samtidigt framgick det att 44 procent av Sveriges vuxna befolkning fått en tredje dos coronavaccin. Men det räcker inte, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Det är fullt naturligt att fler äldre än yngre har fått sin tredje dos. Men det är dags att se till att fler yngre följer efter, sade Hallengren.

Enligt socialministern har Sverige tecknat vaccin även för 2023.

– Det är absolut jätteviktigt att man tar sin tredje dos, även om man genomgått infektion, sade Richard Bergström. Man får vänta nån vecka så man inte har infektion i kroppen. Men ta den här tredje dosen. Att vänta på ett uppdaterat vaccin är ingen bra idé.

– Det har funkat så bra. De här vaccinen har varit så himla bra, påstod han.

Men vilka ska då ta vaccinet varje år? Det är inte bestämt.

– Ett minimum är att riskgrupper, äldre och de som jobbar i sjukvården får det varje år. Det tror jag. Men om vi ska vaccinera hela befolkningen varje år. Det är jag inte säker på. Det får vi se.

Läs Swebbtvs tidigare artiklar:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program