Jättesuccé för Le Pen i parlamentsvalet – mer än tiodubblas: ”Macron-äventyret är över”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Blandine Le Cain

Det nationalistiska partiet Nationell samling gick mycket starkt framåt i det franska parlamentsvalet på söndagen. Partiet får fler platser i landets parlament än någonsin tidigare. Man mer än tiodubblas. ”Extrempartier växer” i Frankrike, skriver SVT.

Nationalisten Marine Le Pen vann inte det franska presidentvalet tidigare i år, men i parlamentsvalet gick det betydligt bättre.

Hennes parti Nationell samling gick från åtta platser i parlamentet till 89 platser. Antalet mer än tiodubblas alltså.

Detta innebär betydligt mer makt. Enligt Svenska Yle krävs det 56 platser för att kunna väcka misstroendevotum, vilket Le Pens parti alltså nu kan göra.

– Macron-äventyret är över, säger Marine Le Pen enligt tidningen.

Enligt SVT har Le Pen blivit ”den största högerkraften i parlamentet”.

Sämre gick det för president Emmanuel Macron. Han allians Tillsammans är visserligen störst men får bara 245 mandat, vilket är en bra bit under de 289 mandat som krävs för egen majoritet.

Jämfört med i presidentvalet är resultatet det omvända. ”Då vann Macron, nu förlorade han”, skriver Svenska Yle. Nationell samlings vice ordförande Jordan Bardella jämför framgången med en tsunami.

Enligt P1-morgon var Marine Le Pen överlycklig på Nationell samlings valvaka.

– Den här framgången har inte förutspåtts av opinionsföretagen. Uppenbarligen ville inte Marine Le Pens väljare uppge vad de skulle rösta på egentligen, säger Sveriges Radios korrespondent Marie Nilsson Boj i P1-morgon. Detta är en historisk framgång. De kommer kunna bilda en partigrupp och får ett mycket större manöverutrymme.

Nilsson Boj förklarar den nationalistiska segern med att det finns ett stort missnöje mot Emmanuel Macron, och att Nationell samling nu har normaliserats. Framgången innebär också att den så kallade republikanska fronten, alltså att en fransman i ett val mellan två politiker inte röster på en nationalist oavsett om denne tillhör motståndarsidan, är bruten, förklarar hon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program