Stoltenberg: Vi måste ösa in stöd och vapen i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Alla borde ”bara sluta klaga” och fortsätta skicka stöd till Ukraina. Det sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett möte vid med Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor. Det ska finnas ett ”ständigt flöde” till Ukraina, påpekade han.

Det var i juli som Nato-chefen Jens Stoltenberg svarade på frågor om bland annat Ukraina.

Då påpekade han vikten av ett oupphörligt och brett stöd till Ukraina.

– Många frågade om vikten av ett flöde av vapen. Jag kommer inte gå in på specifika nationella debatter, men var säker på att jag trycker på, NATO driver på starkt för mer stöd, ett ständigt flöde av stöd och fler tunga vapen, avancerade vapen. Och ni ser också nu hur särskilt USA men även Storbritannien och några andra allierade, har tillhandahållit mycket modern militär utrustning. HIMARS och annat långdistansprecisionsartilleri, som gör skillnad på slagfältet.

HIMARS-system: Foto: DoD/LCpl Joseph Scanlan, U.S. Marine Corps

Enligt Stoltenberg är den ekonomiska kostnad som västvärldens länder måste betala för detta stöd inte det relevanta.

Det viktiga är att bekämpa Ryssland.

– Det är oerhört viktigt att vi som politiker ser till att våra länder ger stöd till Ukraina, och inte bara ger stöd till Ukraina utan ger ett betydande stöd till Ukraina under lång tid. Och detta kommer att ha ett pris. Sanktionerna är viktiga, men också självklart det militära stödet, det humanitära stödet, det ekonomiska stödet, och det har ett pris. Men priset för att inte stödja dem är mycket högre, fortsatte Jens Stoltenberg.

– Så visst, det har ett pris. Men att inte agera och bara låta brutaliteten fortsätta, låta Rysslands brutalitet belönas är, för mig, ett högre pris. För det andra ligger det i vårt intresse att hjälpa Ukraina. Man måste förstå att om Ukraina förlorar detta så är det en fara för oss.

Så det är bara att betala, menar han, inklusive konsekvenserna av de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, vars bumerangeffekt slagit hårt mot Europa.

– Även om man inte bryr sig om den moraliska aspekten av detta, att stödja folket i Ukraina, bör man bry sig om sitt eget säkerhetsintresse. Så därför måste man betala. Betala för stödet, betala för humanitärt bistånd, betala konsekvenserna av de ekonomiska sanktionerna, för alternativet är att betala ett mycket högre pris senare. Och kom sedan ihåg en sak, att ja, vi betalar ett pris, men det priset vi betalar, som EU, som Nato, är ett pris vi kan mäta i valuta, i pengar. Priset de betalar mäts i förlorade liv varje dag. Så, vi borde bara sluta klaga och ge stöd.

Enligt obekräftade dokument som publicerats på nätet har cirka 200.000 ukrainska soldater hittills dödats eller skadats i kriget. Amerikanska militäranalytiker som Scott Ritter och Douglas Macgregor har tidigare hävdat höga siffror. Samtidigt har Ryssland tagit enorma delar av Ukraina, de östra delarna där ryssar bor. Macgregor kallar Ukraina för en ”failed state”.

Enligt Scott Ritter kan dödsration nu vara så chockerande som 20 döda ukrainska soldater per en död rysk soldat. Ryssland utplånar den ukrainska militären med artilleri, förklarar han. Ukrainska soldater tillintetgörs innan de ens ser ryska soldater, vilket är extremt demoraliserande för dem.

– Jag har sagt att Ryssland kommer vinna kriget. Låt mig ändra det: Ryssland har vunnit kriget, hävdar Scott Ritter i en ny intervju. Precis som Sovjet hade vunnit i andra världskriget efter slaget om Kursk. Inget kunde vända på det, och alla visste det. Jag tror att vi har nått samma punkt i Ukrainakriget. Det finns inget Ukraina eller Nato kan göra. Ingenting.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program