Giesecke: Covidpass är odemokratiska och kränker mänskliga rättigheter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Intervju med Johan Giesecke från i mars i år.

Sveriges förre statsepidemiolog Johan Giesecke motsätter sig både vaccinationsbevis och vaccintvång. Det strider mot demokratin och mänskliga rättigheter, säger han i en intervju med DN. Enligt Giesecke gynnas Sverige av att många redan haft covid-19.

Det är den förre statsepidemiologen Johan Giesecke, tidigare under pandemin rådgivare på Folkhälsomyndigheten, som nu är kritisk både mot covidpass och vaccintvång.

Han tror inte Sverige kommer få någon större smittspridning, som andra länder nu fått.

I så fall skulle man redan ha sett den.

Anledningen är bland annat att relativt många i Sverige redan haft sjukdomen och därmed är ”immuna”, säger han. I Finland har bara tre procent genomgått sjukdomen, påpekar Giesecke.

Han tror inte heller att covidpassen kommer ha någon större effekt på smittspridningen, och han gillar dem inte.

– En måttlig effekt. Kanske kan de skapa en viss trygghet också, men jag är tveksam till dem eftersom de stänger ute de som inte vaccinerat sig. Det strider mot de demokratiska värdena och mänskliga rättigheter, som vi i Sverige faktiskt lyckats upprätthålla under pandemin, säger Johan Giesecke till DN och påpekar att Sverige, till skillnad från andra länder, nästan bara använt åtgärder som byggt på frivillighet och till exempel inte skickat ut poliser för att bötfälla befolkningen.

Giesecke motsätter sig också sådant vaccintvång som Österrike ska införa. Han säger att man inte kan tvinga människor att ta vaccin. Sverige prövade det för ett hundra år sedan, förklarar han. Då tvingade man folket vaccinera sig mot smittkoppor, men det fungerade inte särskilt väl, enligt Giesecke.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program