Fortsatt bråk mellan Nato-länder: Erdogan säger upp kontakten med Greklands premiärminister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan klargör nu att han aldrig tänker prata med Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis igen. Detta efter att den senare försökt blockera amerikansk försäljning av F16-plan till Turkiet, uppger SR Ekot.

Det är inte bara Sveriges och Finlands försök att ansluta sig till Nato som uppdagat disharmoni inom den USA-ledda militäralliansen.

Nu kan relationen mellan Nato-länderna Grekland och Turkiet ha nått ”den absolut lägsta nivån på många år”, enligt Ekot.

Bakgrunden är att Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis ska ha försökt stoppa USA:s försäljning av F16-plan till Turkiet.

Turkiets president Erdogan säger därför att han aldrig igen kommer att prata med Mitsotakis.

– Det finns inte längre någon Mitsotakis som existerar för mig, förklarar Erdogan.

Men bråket mellan Grekland och Turkiet går långt tillbaka i tiden, och handlar bland annat om Cypern, som är etniskt uppdelat mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Sedan 1974 ockuperar Turkiet norra Cypern. Men det är bara Turkiet som erkänner Nordcypern som en självständig stat. Denna konflikt är en av anledningarna till att Turkiet tvekar inför ett svenskt Nato-medlemskap, då Sverige enligt Turkiet är en fristad för kurdiska terrorister. Erdogan vill inte släppa ännu ett land som kan ställa till problem för Turkiet.

Kritiker inom Nato ser Turkiet som militäralliansens ”problembarn”, enligt SR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program