Orbán: Fredsavtal bör slutas mellan USA och Ryssland – så ser verkligheten ut

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillhör ”fredslägret” gällande Ukrainakriget. Och fred borde upprättas så fort som möjligt. Men inte mellan Ryssland och Ukraina, utan mellan Ryssland och USA. Det är så den verkliga makten fördelar sig, hävdar han.

Det var under ett samtal i Berlin på tisdagen som Ungerns premiärminister Viktor Orbán förklarade att hans land tillhör fredslägret när det gäller kriget i Ukraina.

”Ungern är för fred”, klargör regeringen på sin hemsida.

– Jag är en anhängare av omedelbar vapenvila och omedelbara fredsförhandlingar, sade Orbán.

Enligt den ungerske ledaren är det ett stort problem att konflikten inte kunde isoleras den här gången, till skillnad från Krimkrisen 2014, alltså Rysslands annektering av Krimhalvön.

Vid det tillfället kunde en större internationell kris undvikas eftersom Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel gick i spetsen för omedelbara förhandlingar.

Den här gången går det inget vidare med det. Rentav inte alls. I stället regnar det vapen. Viktor Orbán sätter sitt hopp till USA:s tidigare president Donald Trump, som också vill ha fred och som nyligen klargjorde att han kan leda ett fredsuppdrag i Ukraina.

Nuvarande presidenten Joe Biden tror han inte på, eftersom denne använt så hård retorik om Rysslands president Vladimir Putin.

– Hoppet om fred är därför USA:s förre president Donald Trump, sade han.

Till skillnad från övriga västvärlden är Orbán inte fokuserad på Putin.

– Jag är intresserad av Ungern och Europa, vilka konsekvenser kriget har för oss.

Men freden bör upprättas mellan USA och Ryssland, enligt den ungerske premiärministern.

– Vapenstilleståndet bör inte vara mellan Ukraina och Ryssland, utan mellan USA och Ryssland. Maktens realitet visar att den måste förhandlas med amerikanerna.

Kriget handlar om resurser, påpekar Viktor Orbán. Medan Ryssland tycks ha obegränsat med resurser, är det USA och väst som ser till att Ukraina alls har några resurser kvar och kan kriga.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program