”Fascism väntar” – om inte grundlagsändringen stoppas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige


Svenskarnas fri- och rättigheter var en av de frågor som besökarna på Svenska bok- och mediemässan i lördags lyfte som extra viktig. Sveriges regering utreder nu om att ändra i grundlagen för att bland annat kunna införa utegångsförbud vid nästa ”pandemi”. Max Winter sade till Swebbtv att grundlagen i stället ”måste stärkas”.

Under Svenska bok- och mediemässan i Stockholm i helgen frågade Swebbtv flera gäster vilken samhällsfråga de tycker är viktigast.

– Det är ju grundlagsändringarna, svarade Magnus Stenlund utan att tveka.

– Och dessa ändringar kan nu komma att genomföras ännu mer i skymundan än under pandemin. Pandemihysterin har ju avlösts av Ukrainakrisen. Jag ser en tydlig agenda bakom allt. När vi vaknar efter den 11 september kan vi befinna oss i en så kallad västerländsk demokrati som saknar konstruktionen för att egentligen vara det.

Enligt Stenlund finns det illasinnade avsikter med grundlagsändringen. Sverige går mot samma hänsynslösa pandemihantering som i länder som Australien och Nya Zeeland, menar han.

– Det är ju så här som de så kallade västerländska demokratierna har betett sig nu. De har avslöjat sig. Vi är inne i en fascistisk tid. Fascism är framtiden, om vi inte ser upp.

– Står man med snaran om halsen spelar det mindre roll om huset bredvid brinner. Vi måste bli av med snaran först. Vi måste rädda oss undan detta.

Natalie Jonsson och Max Winter framhävde sitt nybildade parti Rikslagen, som arbetar med just denna fråga.

– Yttandefrihet, svarade Natalie Jonsson på frågan vad hon tycker är viktigast. Jag har själv varit väldigt censurerad sen jag började prata om allt som händer.

Man hur ska man då skydda yttrandefriheten?

– Genom att stärka grundlagen, säger Max Winter. Det är precis det vi försöker göra med Rikslagen, som är specifikt till för att skydda våra rättigheter. Vi vill komma in i riksdagen och vara en stoppkloss mot den här utvecklingen.

Precis som Stenlund befarar han att Sverige går i helt fel riktning.

– Det kanske blir fler restriktioner, covidpass och lockdowns i framtiden om vi låter det här hända. Vi måste stoppa det nu. Jag tror frågan kommer bli mer aktuell under 2022, framför allt innan och efter valet. Samtidigt måste vi granska allt de gör som inskränker våra rättigheter.

Lördagen den 19 mars genomförs nya demonstrationer mot ändringarna i grundlagen och mot vaccinpass i tre städer på en och samma gång: klockan 14 i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm sker demonstrationen på Medborgarplatsen.

– Vi säger ”Aldrig mer”. Vi kommer aldrig igen gå med på de här vaccinpassen. Vi kommer stå upp för den här frågan även nu när det kan se ut som att den är borta. För detta kan komma tillbaka när som helst så länge lagarna finns kvar, förklarar Max Winter.

Och han har ett tips till alla:

– Våga enas över alla gränser och var inte rädd för ryktesspridning och prat om extremhöger eller liknande. Vi måste samlas i sakfrågorna. Det var det vi gjorde den 22 januari som var så mäktigt. Då var vi 15.000 människor från olika delar av samhället.

Läs Swebbtvs artikel om demonstrationen mot vaccinpass i Stockholm den 22 januari: ”Massiv demonstration i Stockholm: Sergels torg fylldes”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program