EU:s talman: ”Ukrainas framtid är som medlem i EU”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: EU ©

Innan sitt besök till Ukraina uttalade EU-parlamentets talman Roberta Metsola att samtal kring ett ukrainskt EU-medlemskap bör inledas detta år. Ukraina rankas samtidigt som ett av de mest korrupta länderna i Europa.

Enligt en talesperson för EU parlamentets talman Metsola, så har talmannen uttalat förhoppningar om att formella samtal skulle genomföras redan i år avseende Ukrainas vilja att ansluta sig till EU. Uttalandet gjordes i Lvov innan besöket i Ukraina enligt Politico. Under mötet mellan Metsola och den ukrainska presidenten Volodomyr Zelensky ska fokus ha varit den ukrainska ansökan om att ansluta sig till EU. Under mötet i Ukraina twittrade Metsola om att Ukrainas framtid är som medlemmar i EU.

Metsola uttryckte också under sitt möte fortsatt stöd för Ukraina i kriget mot Ryssland och uppmanade Zelensky att aldrig ge upp på sin Twitter.

Ukraina tillhör enligt Transparency International bottenskiktet vad gäller korruption bland europeiska länder. Om man räknar in Ryssland som både ligger i Europa och Asien är Ryssland mer korrupt enligt indexet, men till exempel är Vitryssland mindre korrupt än Ukraina enligt organisationen.

Så länge Ukraina fortsätter att vara djupt korrumperat kommer förhandlingarna att försvåras. Samtidigt har EU tagit in östeuropeiska länder med svåra korruptionsproblem vid tidigare expansioner av unionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program