Klimatideologernas bilförbud i EU stoppas – Italien och Tyskland säger nej

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Italien och Tyskland blockerar nu EU:s så kallade klimatpaket och planerade förbud mot nya bensinbilar år 2035. Enligt det tyska regeringspartiet FDP är det fel att införa ett generellt förbud mot alla förbränningsmotorer ”innan man vet om klimatvänliga bränslesorter kan ersätta bensin och diesel”, rapporterar SR Ekot.

Det är Italien och Tyskland, som båda har stora bilindustrier, som sätter käppar i hjulet för EU:s hårresande försök att förbjuda nya bensin- och dieselbilar från år 2035.

Förbudet skulle egentligen ha röstats igenom redan den 7 mars, men skjuts nu fram.

Vibilagare.se påpekar, angående nyheten, att Tyskland har ”en enorm infrastruktur uppbyggd kring tillverkningen av förbränningsmotorer”.

Utan Tyskland kan förslaget inte gå igenom.

Italien kräver att EU-kommissionen gör om och gör rätt, och föreslår miljömässigt och ekonomiskt hållbara alternativ, skriver Euractiv.

Först då kommer Italien rösta ja.

”Med vårt nej väckte vi Europa. Låt oss hoppas att andra förstår att det är dags för förnuft”, skriver Adolfo Urso, Italiens minister för ekonomisk utveckling, på Twitter.

– Vi kan få det sunda förnuftet att vinna och besegra en ideologi som skadar Italien och hela Europa, sade Luca Squeri från regeringspartiet Forza Italia till Euractiv Italy enligt TT.

Det Gröna partiet i Tyskland kräver dock att FDP omedelbart ändrar sig och går med på det nuvarande EU-förslaget, så att det kan röstas igenom nästa vecka, enligt Ekot.

– Det är oerhört anmärkningsvärt att liberala FDP i Tyskland underminerar EU:s beslutsprocess, säger det svenska Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde till Sveriges Radio.

Enligt Dalunde är det inte så lätt att ändra förslaget, att ta ut en del utan att resten också faller. Så han hoppas att det tyska regeringspartiet ”tar sitt förnuft till fånga”, påpekar han i Ekot.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program