”Väldigt tufft” för hushållen – extrema energipriser tynger svenskarnas ekonomi

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De mycket höga energipriserna i Sverige börjar allt mer dränera svenskarnas privatekonomi. I södra Sverige är de fasta elprisavtalen idag nära fyra gånger dyrare än vad de var för ett år sedan, uppger TV4 Nyheterna. Samtidigt har nästan halva skattesänkningen på drivmedel redan ätits upp.

De fasta elprisavtalen innebär idag en stor chock för svenska hushåll.

Särskilt tuff är det i södra Sverige, elområde fyra, där priset nu ligger på runt 280 öre/kWh.

I april förra året kostade ett fast avtal 74 öre/kWh. Priset har således ökat ungefär fyra gånger.

I elområde ett, alltså norra Sverige, är motsvarande pris idag 107,00 öre/kWh, enligt eon.se. Norra Mellansverige har 105,75 öre/kWh och Södra Mellansverige 188,00 öre/kWh.

På grund av detta väljer nu många rörliga priser.

– Det är väldigt tufft för hushållen. Många i elområde fyra har slutat ha fasta elavtal och satsar nu på rörliga elavtal, vilket nog hänger ihop med att de fasta elavtalen blivit så dyra, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom, på Villaägarnas riksförbund till TV4 Nyheterna och påpekar att ett fast pris på två kronor inte handlar om några tusen kronor extra per år utan mycket mer än så.

Samtidigt rapporterades det igår att bensinpriset höjdes kraftigt igen och att ungefär ”halva skattesänkningen som trädde i kraft den 1 maj, på 1,80 kronor, ätits upp”, skrev TT. Idag tisdag kostar en liter 95-oktanig bensin 20,88 kronor, och en liter diesel 23,36 kronor, enligt Cirkle K.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program