Europa i ny ”förkrigstid”, enligt förra i EU-toppen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Europa befinner sig i en ”förkrigstid”, alltså en tid före ett krig. Det hävdar den tidigare EU-toppen, Polens nuvarande premiärminister, Donald Tusk, i tyska Die Welt.

Europas politiker fortsätter larma om ett stundande krig.

I en intervju med Welt Am Sonntag får Donald Tusk frågan om det verkligen kan bli krig i Europa. Och ja, enligt Tusk kan det vara dit vi är på väg.

Europa har inte upplevt en liknande situation sedan 1945, förklarar han i intervjun.

Krig är inte längre ett begrepp från det förflutna utan något riktigt, enligt Tusk. Och det mest oroväckande, menar han, är att vilket scenario som helst är möjligt.

– Jag vet att det låter förödande, särskilt för den yngre generationen, men vi måste vänja oss vid att en ny era har börjat: förkrigstiden. Jag överdriver inte; detta blir tydligare för varje dag, säger han i Welt.

Enligt Donald Tusk måste Europa vara redo. ”Lyckligtvis”, som han uttrycker det i tidningen, går det redan att se en ”revolution i den europeiska mentaliteten”. Tidigare var det bara de baltiska staterna som lyssnade på hans varningar om det ryska hotet, förklarar han. Men nu börjar övriga europeiska ledare följa efter och ser Ryssland som ett problem för Europa.

Samtidigt hävdar den nederländska EU-parlamentarikern Marcel De Graaff i ett inlägg på X att det finns intressen som vill få oss att hata Ryssland, ”för våra barn måste snart dö på slagfältet för att skydda den västerländska elitens ekonomiska intressen”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program