SD fick rätt? Löfven lovade miljarder till FN innan nya uppdraget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraternas Tobias Andersson fick rätt när han i höstas förutsåg att Stefan Löfven (S) skulle fortsätta sin karriär i någon av de internationella organisationer som den svenska regeringen gödslat pengar över. Löfven har nu fått uppdrag inom FN.

Det var i oktober 2021 som Sverigedemokraternas Tobias Andersson angrep avgående statsminister Stefan Löfven öga mot öga i riksdagen.

– Stefan Löfvens regering skänkte bort 150 miljarder till EU:s skuldfond. Han avser skicka 52 miljarder i bistånd och 48 miljarder i medlemsavgift till EU. Hundratals miljarder har under hans tid vid makten skänkts bort till internationella organisationer och andra stater. I många fall med oklara syften eller utan mätbar effekt.

– Hela Stefan Löfvens tid makten har karaktäriserats av en naiv ambition att få internationellt erkännande, att kunna identifiera sig som en humanitär stormakt. Nu när han lämnar posten som statsminister har han gjort klart att nästa steg i karriären blir utanför landets gränser. Kanske i någon av de organisationer han gett miljarder av svenska skattemedel till. I vilken omfattning tror Stefan Löfven att hans givmildhet med våra skattemedel har krattat manegen för hans framtida karriär?, undrade Tobias Andersson.

Detta gjorde Löfven märkbart irriterad.

– Den nivån på frågor är bara för bedrövlig, svarade han. Vad vet du över huvud taget? Jag har inga konkreta planer på vad jag ska göra. Jag kommer ta mig tid. Och jag betackar mig från sådana spekulationer. Jag tänker inte ens besvara det. Det är för låg nivå. Ursäkta mig.

Men Tobias Andersson fick rätt. Löfven gick till en internationell organisation. Igår meddelades att han får ett toppjobb hos FN. Han ska leda en panel som tror sig kunna lösa världens problem.

2019 lovade Stefan Löfven att han skulle dubbla Sveriges bidrag till FN:s klimatfond (Green Climate Fund, GCF), som är den ”officiella finansieringsmekanismen för FN:s klimatkonvention”. Närmare bestämt ska Sverige ge totalt åtta miljarder under perioden 2020-2023. Detta med det påstådda syftet att främja övergången till ”grön energi”.

– Sverige är redan den största donatorn till GCF. Vi ska nu dubbla våra bidrag till dem. Alla måste göra sitt för att förbättra övergången, sade han då enligt Expressen.

”Jag visste att frågan jag ställde skulle aktualiseras i efterhand men inte ens jag trodde att det skulle gå så fort”, skriver Tobias Andersson i en ny kommentar på fredagen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program