Erdogan inte nöjd med Sverige – hotar frysa Nato-ansökan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Turkiet hotar nu frysa Sveriges och Finlands medlemsansökningar till den USA-ledda militäralliansen Nato om man inte får igenom sina krav mot länderna, uppger Reuters.

Förra veckan stoppade Högsta domstolen en utlämning till Turkiet gällande en 48-årig man som jobbat som rektor för den i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen, enligt Dagens Juridik.

Mannen har permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan flera år tillbaka och har fått flyktingstatus med motiveringen att han riskerar politisk förföljelse – på grund av att Turkiet tillskrivit honom en koppling till Gülenrörelsen.

Den 48-årige mannen ska bland annat ha använt en mobilapp som Turkiet anser vara kopplad till Gülenrörelsen. Men på vilket sett appen, som är tillgänglig för alla i allmänheten, använts i olagligt syfte har inte specificerats, enligt den anklagade. 48-åringen hävdar också att den utbildningsverksamhet han bedrivit är fullt laglig.

Enligt HD tillåter inte svensk lag att mannen utlämnas. För det krävs så kallad dubbel straffbarhet, alltså att det påstådda brottet är olagligt inte bara i Turkiet utan även i Sverige.

Att bedriva skolverksamhet är inget brott enligt svensk lag, och enligt utlänningslagen får personer som riskerar politisk förföljelse inte heller utlämnas.

”Domen är ett hårt slag mot regeringens charmoffensiv mot Turkiet, som man hoppas ska släppa in det nordiska landet i Nato”, skriver Fria Tider i en kommentar.

Idag måndag hotar dessutom Turkiets president Tayyip Erdogan att frysa Finlands och Sveriges Nato-ansökningar om ländernas löften om så kallad terrorismbekämpning inte verkställs. Turkiet vill bland annat ha en lång rad ”terrorister” utlämnade.

Men det verkar alltså gå sådär med den saken.

Erdogan tycker att Sverige i nuläget ”inte visar upp en bra sida”, rapporterar Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program