Enorm smittspridning i Danmark – men extremt få på IVA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Trots massiv coronaspridning i Danmark med nära 40.000 nya smittfall om dagen ligger det bara ett 50-tal personer på IVA i hela landet, uppger TT. Förklaringen är den milda förkylningsliknande covidvarianten omikron.

Omikronvarianten av covid-19 exploderade likt en stor bomb i Danmark.

Nu är man uppe i cirka 40.000 fall om dagen, likt Sverige.

Men trots att smittspridningen successivt ökat kraftigt sedan början på december är det extremt få som behöver intensivvård, samtidigt som 20 procent av befolkningen ännu är ovaccinerad.

Under torsdagen låg det bara 49 patienter på IVA i hela Danmark, vilket är den lägsta siffran sedan slutet av november, skriver TT. Och knappt hälften så många covidsjuka läggs in på IVA jämfört med slutet av förra året. Dessutom är var fjärde som läggs in med viruset egentligen inlagd för andra vårdbehov, enligt nyhetsbyrån.

Bakgrunden är att omikron nu tagit över helt i landet.

– Mycket tyder på att långt färre blir allvarligt sjuka av denna variant, säger professor Anders Perner på Rigshospitalet, till TT.

I Sverige händer det inte heller något på IVA. Antalet covidpatienter fortsätter vara runt hundra, trots enorm spridning av omikronvarianten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program