Gävlebockens baneman döms till ett halvårs fängelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Gävlebockens officiella Instagramkonto

Den 40-åriga man från Kalmar som bröt rekordsviten för Gävlebocken och tände eld på bocken natten den 17 december dömdes till fängelse i sex månader för grov skadegörelse.

Mannen fångades på bild av en av alla övervakningskameror som är satta att övervaka Gävlebocken. Mannen kröp fram till bocken och tände sedan på halmen med en tändare. Utöver övervakningsfilmen fanns det även vittnesuppgifter som stärkte misstankarna. Mannen greps snabbt av polisen under natten dådet skedde och hade sot på händerna. Alla bevis sammantaget räckte för att fälla mannen.

Mannens menar att han inte har något minne av det inträffade, detta ska enligt mannen själv bero på ett stort intag av handsprit vid tillfället. Under rättegången medgav han att han känner igen sig själv från övervakningsfilmen, 40-åringen har varken erkänt eller förnekat brottet.

Mannen ska utöver fängelsestraffet också betala ett skadestånd till Gävle kommun på 109.000 kronor.

Gävlebocken är världskänd och hade fram till att den brändes ner i år slagit nytt rekord i hur många år den fått stå orörd. Totalt överlevde bocken fyra år i rad innan föregående års nedbränning, trots att det enligt uppgift ska ha genomförts två bockbränningsförsök år 2018.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program