Emmanuel Macron vill se samtal med Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Frankrikes president Emmanuel Macron menar att samtal med Ryssland är nödvändigt, men han menar samtidigt att det är viktigt att stå upp för Europa. Frankrike har generellt sett en mer mjuk inställning mot Ryssland än vad till exempel Polen har om man ser till EU-samarbetet.

Inom EU-samarbetet finns det stora skillnader i synen på Ryssland. Polen är det land som i störst utsträckning hyser stor aversion mot Ryssland, till följd av historiska skeenden och det förvärrades efter de vitryska hybridattackerna med illegala migranter mot landets gränser. Vitryssland är en allierad till Ryssland. Även inom NATO har det uppstått viss splittring under tiden som konflikten fördjupats. Turkiet har uppmanat till en kompromiss i Ukraina-frågan. Bulgarien ville inte stationera specialförband från sina NATO-allierade i sitt land, deras regering menade att de kunde spä på spänningarna i onödan.

Macron har tidigare sagt att ett starkare EU är målet för Frankrike och det blir fokus nu när man sitter som ordförandeland i EU:s ministerråd. Ett fokusområde för Frankrike är säkerhetspolitiska samarbeten och försvarssamarbeten, där flera EU-ledare hoppas kunna enas om en gemensam ”strategisk kompass” som man kallar det. Dessa förhandlingar pågår samtidigt som relationerna mellan stormaktsblocken försämrats alltmer i östra Europa. Vitrysslands hybridattacker med illegala migranter mot Polen och i förlängningen alla medlemsstater i EU, samt den upptrissade situationen i och kring Ukraina har skapat djup misstro och hetsig utfall från båda sidor.

Redan i fjol ville bland annat Frankrike få till ett EU-toppmöte med Ryssland och dess president Vladimir Putin. Macron menar även fortsatt att sådana samtal behövs.

– Jag har själv haft två långa telefonsamtal med president Putin de senaste veckorna och kommer att ha fler samtal dagarna som kommer, sa Macron på en presskonferens inne i Élyséepalatset tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– EU måste ha en dialog med Ryssland. Dialog betyder inte att man ger vika. Dialog betyder att man reder ut vad man är oense om för att försöka bygga en framtid, fortsatte Macron.

Nästa vecka ska en rad möten genomföras mellan USA, NATO, OSSE och Ryssland i olika konstellationer. EU har inte bjudits in som organisation, vilket inte EU-kommissionens ordförande uppskattar. EU-etablissemanget vill ses som en legitim aktör i det globala stormaktsspelet.

– En sak är klar: ingen lösning kan nås utan EU. EU är väldigt närvarande när det gäller stöd till Ukraina, betonar von der Leyen på presskonferensen i Paris.’

En central aktör som inte bjudits in för samtal är Ukraina självt. Den spända situationen som i allra högsta grad berör Ukraina avgörs bakom slutna dörrar av de olika stormaktsblocken, utan Ukrainas närvaro.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program