CIA modererar Wikipedia, enligt grundare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Verksamheten inom underrättelsetjänster går idag mycket ut på att föra ett informationskrig på internet, där de driver etablissemangets agenda. I detta krig använder de inte minst jättesajter som uppslagsverket Wikipedia. Det förklarar Larry Sanger, grundare av Wikipedia, för journalisten Glenn Greenwald. Enligt Sanger har Wikipedia spårat ur och är idag den mest partiska källan som finns.

Det är i en intervju med Glenn Greenwalds podd System Update som Larry Sanger, en av grundarna av Wikipedia, ger sin syn på vad Wikipedia förvandlats till.

Det fria uppslagsverket har gått från att vara demokratiserad kunskap till etablissemangspropaganda.

– Ingen encyklopedia, såvitt jag vet, har varit så partisk som Wikipedia varit, säger Larry Sanger i System Update. Det säger nåt.

Wikipedia är en av världens tio största hemsidor. Men det har succesivt gått ut för, när det gäller att leverera oberoende kunskap.

Några år efter att uppslagsverket grundades 2001, hamnade det på ”etablissemangets radar”, enligt Sanger. Artiklar om ”klimatfrågan” och andra kontroversiella frågor redigeras systematiskt.

De började särskilt spåra ur mellan 2013-2018. När Donald Trump blev USA:s president 2016 var det ”nästan lika illa som det är idag”.

– Vi har bevis för att CIA, så tidigt som 2008, att CIA- och FBI-datorer användes för att redigera Wikipedia, fortsätter han.

– Tror ni att de slutade med det? Nä. Och inte bara de. Vi vet att en stor del av underrättelse är ett informationskrig som sker online. Var om inte på hemsidor som Wikipedia? De betalar av de mest inflytelserika människorna för att driva deras agendor. Eller så utvecklar de egen talang och lär sig ”Wikipedia-spelet”, och driver vad de vill säga genom sitt eget folk.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program