”Totalt kaos” vid eritreansk festival i Stockholm: ”1.000 motdemonstranter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Det råder våldsamt kaos vid en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm på torsdagseftermiddagen, uppger flera medier.

Det är en tre dagar lång eritreansk ”kulturfestival” vid Järvafältet i Stockholm på torsdagen som ”spårat ur”, uppger Aftonbladet.

Expressen skriver att en ”stor grupp motdemonstranter” tagit sig igenom polisens avspärrningar.

Totalt handlar det om 1.000 så kallade motdemonstranter, enligt tidningen.

Våldsverkarna uppges använda påkar och tältpinnar som vapen.

Samtidigt har stängsel rivits ner och tält slagits sönder, förklarar Expressen. Och det kommer rök från ett av tälten på platsen. Likaså har tivolit angripits.

Expressens reporter beskriver det inträffade som ”totalt kaos”, och poliserna uppges vara kraftigt underbemannade.

”Festivalen har tidigare kritiserats för att bjuda in gäster som stöttar regimen i Eritrea”, skriver DN och förklarar att det är därför som ”motdemonstranterna” tagit sig dit.

Enligt DN har folkmassan som stormat den eritreanska festivalen kastat sten mot bland annat poliser, arrangörer och tivoliattraktioner. Minst en person ska ha skadats under våldsamheterna.

Polisen skriver på sin hemsida att ”personer har valt att inte följa de anvisningar som polisen gett”. ”I nuläget går det inte att berätta något annat än att polisen är på plats för att avbryta brottsliga handlingar”, fortsätter polisen.

Vid 15-tiden rapporterar SR Ekot att kaoset blivit så extremt att det nu även påverkar trafiken och det är totalt stopp på E18/Enköpingsvägen, vid trafikplats Tensta. ”Mängder av människor” som tar sig över körbanan hindrar trafiken i båda riktningar, enligt Sveriges Radio.

– Det är total anarki, jag har aldrig sett så många poliser i hela mitt liv, säger en man vid E18 till SVT angående kravallerna.

Enligt SVT:s film verkar delar av tivolit stå i brand. Kraftig vandalism syns också.

Flera privatpersoner ska ha skadats under kaoset, skriver Aftonbladet.

Region Stockholm skriver i ett pressmeddelande sent på eftermiddagen att man gått upp i stabsläge med anledning av kravallerna. Vid 17-tiden hade fyra personer med svåra skador och tre med lindrigare skador förts till sjukhus, förklarar man.

– Det är en komplicerad och omfattande insats. Det är många människor i rörelse på platsen och det totala skadeläget är än så länge oklart, säger Patrik Söderberg, chefläkare, Region Stockholm.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program