Centerpartiet avgör ersättningsmodell för skenande elpriser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Centerpartiet kommer att avgöra vilket ersättningssystem för de skenande elpriserna som vinner majoritet i riksdagen. Antingen förslaget från Moderaterna om slopad energiskatt för januari och februari eller regeringens bidragstrappa som fått omfattande kritik.

Kritiken mot regeringens bidragsmodell riktar sig mot att somliga tjänar på att öka sin elkonsumtion och andra menar att bidragstrappan skapar en skev fördelning.

Centerpartiet skriver i en debattartikel att det krävs en mängd åtgärder för att säkra den svenska energiförsörjningen. Bland annat vill de bygga mer vindkraft, något som flera experter dömer ut som ohållbart för det svenska energinätet.

De vill också öka den lokala kraftvärmeproduktion. De tar även upp problematiken med de skenande elpriserna, men har inte satt ner foten för vilket av förslagen för att mildra effekterna de avser att stödja. Partiet framhåller istället att det krävs breda överenskommelser för att lösa de långsiktiga behoven av energitillförsel.

Skulle Centerpartiet stödja Moderaternas förslag blir det ytterligare ett parlamentariskt nederlag för Magdalena Andersson (S) sedan hon tillträdde som statsminister. Andersson har fått en tuff start och varje nederlag gör att regeringsdugligheten urholkas, något som historiskt ansetts vara en paradgren för Socialdemokraterna men som skakats om rejält under innevarande mandatperiod.

Energisituationen i Sverige är fortsatt svajig och priserna för januari månad blev en chock för många konsumenter i framförallt södra Sverige. Hur februari månad blir är beroende av vädret, om det blåser mer kan de skenande energipriserna gå ner mot mer normala nivåer. Om februari blir kallt och vindstilla kommer energipriserna fortsätta ligga på höga nivåer. Många experter pekar också på att den nedlagda kärnkraften i Tyskland kan bli ett problem för Sverige, detta då Sverige numera genom EU-medlemskapet är tvångsanslutet till en EU-gemensam marknad för att köpa el.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program