Bulgariens regering vill inte släppa in NATO-förband under krisen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Staff Sgt. Andrew Ochoa (U.S. Marine Corps)

Bulgariens regering anser att Natotrupper stationerade nära gränsen till Ukraina skulle kunna förvärra det spända läget. Utspelet från regeringen i huvudstaden Sofia kommer i samband med att tonläget mellan framförallt Ryssland och USA höjs.

Bulgariens nya premiärminister Stefan Janev bekräftade uppgifter om att det finns flera planer inom Nato till följd av situationen i regionen. En del i planen är att stationera specialstyrkor i Rumänien och Bulgarien. De två länderna blev Natomedlemmar 2004.

Han menade också att rysk mobilisering vid Ukrainas gräns inte är ett direkt hot mot Bulgarien för närvarande. Den ryska presidenten har hittills fokuserat på Ukraina samt Polen och Baltikum i sina utspel, Bulgarien och andra tidigare satellitstater till Sovjetunionen har inte omnämnts. Putin har deklarerat att NATO måste begränsa truppnärvaron i Polen samt Baltikum och att Ukraina inte får bli medlem i NATO. Detta då USA och NATO därmed hamnar i en situation som pressar Ryssland. Situationen är till viss del lik den när USA gick ut aggressivt mot Ryssland under Kubakrisen. Detta då USA inte ville ha sovjetisk närvaro så pass nära inpå sig.

Från nordiskt håll har det samtidigt kommit ett gemensam uttalande från ländernas försvarsministrar. Där de deklarerar att de nordiska länderna följer situationen noga och uttrycker sitt fulla stöd för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program