Bulgariens president: Inget fredsavtal, inget Nato-medlemskap för Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Nato

Bulgariens president Rumen Radev säger nej till ett ukrainskt Nato-medlemskap så länge det inte finns något fredsavtal i det pågående kriget i Ukraina, uppger Euractiv.

Det var i söndags som presidenterna för nio öst- och centraleuropeiska – Polen, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Nordmakedonien, Montenegro, Rumänien samt Slovakien – i en öppen förklaring uttryckte stöd för Ukrainas medlemskapsansökan i militäralliansen.

Detta med hänvisning till Bukarestmötet 2008, då Nato kom överens om att Georgien och Ukraina ”kommer att bli medlemmar i Nato” någon gång i framtiden.

Men Bulgariens president Rumen Radev skrev inte under.

”Statschefen Rumen Radev håller inte med om den fullständiga texten i deklarationen som antagits av vissa länder i Östeuropa angående Ukrainas medlemskap i Nato. President Rumen Radev stöder de andra ståndpunkterna i dokumentet”, klargörs det i ett uttalande.

Vidare förklarar den bulgariske presidenten att Bulgarien visserligen ingår i deklarationen från Nato-toppmötet i Bukarest 2008, men påpekar att denna deklaration antogs under andra omständigheter, i en annan säkerhetsmiljö.

Samtidigt varnar han för Nato-ländernas direkta inblandning i kriget.

Enligt Rumen Radev bör ”ett beslut om Ukrainas anslutning till Nato fattas först efter att det utvecklats tydliga parametrar för en fredlig lösning av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som ska accepteras och genomföras av båda krigförande länder”.

Enligt Euractiv är Bulgarien och Ungern de enda länderna i EU och Nato som inte bistår Ukraina med militära medel.

Det var i fredags som Ukrainas president Volodymyr Zelensky skrev på en medlemsansökan till Nato. En ansökan måste dock godkännas av samtliga 30 nuvarande medlemmar. Bulgarien är ett av Natos medlemsländer. Landet blev medlem 2004.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program