Sverige avgör Nord Streams framtid – statsministern hänvisar till internationell rätt, sedan ångrar hon sig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Troligen behövs en ny ansökan från rysk sida för att få laga de söndersprängda Nord Stream-ledningarna som ligger inom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön, rapporterar SR Ekot. Men frågan är extremt känslig. Först säger statsminister Magdalena Andersson (S) att internationell rätt kan behöva tolkas, men sedan ringer hennes pressekreterare tillbaka till Ekot och säger att Andersson inte har någon kommentar.

Det kan bli den svenska och danska regeringen som får avgöra om Nord Streams sönderbombade gasledningar får repareras.

Internationella regler kan kräva att Nord Stream skickar in en ny ansökan till Sverige för att en lagning ska kunna göras på de rör som ligger i den svenska ekonomiska zonen. Idag finns bara tillstånd för tekniskt underhåll och mindre reparationer.

Och enligt uppgift till Ekot väntas det snart komma in just en sådan ansökan.

Men det kan bli problematiskt, eftersom huvudägaren Gazprom är ett ryskt bolag och därmed faller under EU-sanktionerna mot Ryssland. Nord Stream finns dock inte med på sanktionslistan.

Ekot uppger att man försökt nå ansvarigt statsråd, alltså näringsminister Karl Petter Thorwaldsson (S), i flera dagar för att få ett svar på vad som kommer ske. Men han säger, av någon anledning, bara nej till en intervju.

Radiokanalen lyckades dock i all hast fånga statsminister Magdalena Andersson när hon var på väg in till Socialdemokraternas riksdagsgrupp på tisdagen.

– Jag tror att det finns internationell rätt som behöver tolkas, men vi kan säkert återkomma, sade hon då till SR.

Men sedan ångrade hon sitt svar. Och det gick snabbt, skriver Ekot. SR kontaktades i efterhand av statsministerns pressekreterare, som förklarade att Andersson inte vill ge något svar.

Frågan är alltså extremt känslig. Minst sagt. Om Sverige säger nej, kan ledningarna permanent förstöras då havsvatten skulle rinna in i rören och orsaka korrosion, rost.

Igår rapporterade Swebbtv Nyheter att ett av rören som tillhör Nord Stream 2 kan vara oskatt och i så skulle kunna kunna skicka gas till Europa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program