Bloomberg: Plågsam tid väntar Europas låntagare – gigantiskt skuldberg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Räntan var noll i Europa under många år. Människor tog alltså ”gratis” lån. Men det var kanske ingen bra idé. Efter kraftiga räntehöjningar står nu européerna inför ett skuldberg på ”biljoner euro”, varnar Bloomberg. Och särskilt utsatt är Europa.

Det blir ingen rolig tid framöver för européer som sitter på lån. Det hävdar den amerikanska affärstidningen Bloomberg.

Detta på grund av det enorma skuldberg som byggts upp genom åren.

Enligt Bloomberg handlar det om en total återbetalning på biljontals euro, alltså skulder som skapades när kostnaderna för dem var mycket lägre.

Särskilt utsatt är Europa, eftersom räntorna här låg under noll i år efter år, påpekar tidningen.

Européerna tog lånen med ”extremt låga lånekostnader”. Så är det inte längre.

”Genom slutet av detta årtionde, står låntagare över hela kontinenten inför en återbetalning av ett skuldberg som togs när finansieringskostnaderna var många gånger lägre. Även om anpassningen är smärtsam på många ställen, inklusive USA, är det särskilt en chock i Europa, där räntorna låg under noll i åtta år”, skriver Bloomberg och påpekar att många låntagare skjutit upp sin hantering av detta i hopp om att räntorna skulle falla igen.

Men räntehöjningarna kanske inte ens är över.

Så sent som idag rapporterar SVT om att skuldberget hos Kronofogden i Sverige är ”det högsta någonsin”. Värst drabbade är personer i åldersgruppen 35-44 år.

– Det är egentligen inte så förvånande med det ekonomiska läget vi har. Vi är den tredje mest belånade befolkningen i EU, efter Luxemburg och Danmark. I tuffa tider finns det en risk att man inte klarar av att betala, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i SVT.

Samtidigt har proxykriget mot Ryssland i Ukraina, som handlar om världsordningen och där man försökt krossa Ryssland, blivit ett stort fiasko för västmakterna, särskilt Europa. Tyskland, Europas viktigaste ekonomi, har avindustrialiserats – medan Ryssland bara blivit starkare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program