S vill snabbutreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

 

Socialdemokraterna kräver nu en snabbutredning om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp alternativ förargelseväckande beteende.

Socialdemokraterna försöker nu vinna politiska poäng efter den så kallade korankrisen.

De internationellt uppmärksammade koranbränningarna har inte gått att stoppa, eftersom de enligt gällande svensk lag inte är olagliga.

Det vill Socialdemokraterna eventuellt ändra på.

– Tyvärr ser vi i det här läget att SD-regeringen drar åt två olika håll, sade S-ledaren Magdalena Andersson på en pressträff på onsdagen. På ena sidan har vi Ulf Kristersson som säger åt svenska folket att besinna sig, på andra sidan har vi Sverigedemokraterna som agerar i precis motsatt riktning. Sverigedemokraterna och dess högerextrema svans har ju varit med och drivit på koranbränningarna under lång tid.

– Det blir svårt för Ulf Kristersson att hantera den här krisen när hans eget regeringsunderlag häller bensin på brasan, fortsätter Andersson. Ulf Kristersson hade ett val. Han valde att samarbeta med Sverigedemokraterna snarare än med Socialdemokraterna. Vi varnade före valet vilka säkerhetspolitiska risker det kunde innebära att göra sig helt beroende av Sverigedemokraterna. Jag önskar så innerligt att vi hade haft fel.

”När dansk lagstiftning mot koranbränningar kommer på plats kommer dessutom Sverige försättas i ett helt nytt och mycket utsatt läge”, skriver S på sin hemsida.

Socialdemokraterna tror inte på regeringens egen utredning om ändringar i ordningslagen. Partiet ser därför en annan väg framåt, som innebär mindre förändringar i lagstiftningen.

Man utesluter inte helt en ändring av ordningslagen, men anser det vara svårt att göra.

Socialdemokraterna föreslår nu tre lösningar: om lagen om hets mot folkgrupp är ”ändamålsenligt utformad”, om bränningar av religiösa skrifter kan vara förargelseväckande beteende samt om det finns andra alternativ för att hantera situationen.

– Både hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende är ju lagstiftningar som finns i Sverige idag och frågan är om man kan justera dem, säger Andersson.

Dessutom skulle en ändring av ordningslagen i praktiken kunna innebära att det blir olagligt att bränna koraner, men inte bibeln, eftersom bränningar av bibeln knappast väcker några reaktioner. Socialdemokraternas förslag är religionsneutrala, enligt Andersson.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program