Blodbrist i Linköping – för många skottlossningar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Ajay Kumar Chaurasiya

I Linköping uppstår blodbrist bland annat på grund av alla skjutningar i den brottstyngda staden, uppger P4 Östergörland.

Nyligen rapporterade Swebbtv om akut blodbrist i hela landet. Folk som precis varit sjuka eller vaccinerat sig mot covid-19 får nämligen inte ge blod.

Men det är inte bara ”vaccinet” som ställer till problem för blodgivning.

Nu skjuts det också så mycket att blodet inte räcker till.

I Linköping tar lagret på blod från och till slut. Enligt Sveriges Radio har ”fler skottskadade personer” lett till ett ökat behov av blod.

– I Linköping har vi haft problem med skottlossningar. När personerna kommer in på sjukhuset så behövs ju blodet då, säger Katarina Vergara som arbetar vid Blodcentralen på Universitetssjukhuset, till P4 Östergörland.

Samtidigt är det svårt att lämna blod eftersom det saknas fasta blodtappningsställen.

I oktober förra året skrev Swebbtv om att det råder ”krigstillstånd” mellan gängkriminella i Linköping. Skjutningar är numera vardagsmat i den tidigare trygga staden.

– Jag vet snart inte hur vi ska klara av att se Linköpingsborna i ansiktet och säga att det här är en trygg stad, sade C-kommunalrådet Muharrem Demirok till SVT. Vi upplever snart ett krig mellan de här gängen på våra gator där allmänhet, civilpersoner hamnar mitt i skottgluggen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program