Statsministern kallar inte Rysslands agerande för invasion

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Statsminister Magdalena Andersson (S) har fått utstå kritik från NATO-debattörer efter att hon inte kallade ryska truppförflyttningar in i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk för en invasion. Hon kallade det istället för en utökad aggression.

Fler ledande NATO-debattörer beklagade sig när statsministern inte valde att kalla Rysslands framryckning med stridsgrupper in i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk för en invasion.

Under presskonferensen kallade statsminister Andersson de ryska framryckningarna in i Donetsk och Luhansk för en utökad aggression istället för en invasion.

– Sverige fördömer kraftfullt Rysslands agerande. Det är en utökning av Rysslands aggression mot Ukraina och försvårar en diplomatisk lösning på konflikten, sade statsministern på presskonferensen.

Foto: Statsministern under presskonferensen (faksimil regeringens webbtv)

Det är fler som väljer att inte kalla det Ryssland gjort för en invasion. Även EU-kommissionens ordförande kallar det ryska agerandet för en aggression och inte invasion. Från den brittiska regeringen har man däremot deklarerat att man ser det som en invasion.

Det finns de som menar att ordvalet indikerar att EU-ledarna vill kunna införa sanktioner etappvis, beroende på omfattningen av konflikten och eventuella utökningar av ryska militära åtgärder. Även USA:s president Joe Biden sade vid ett tillfälle att olika nivåer av sanktioner kunde implementeras, beroende på omfattningen av ryska militära åtgärder enligt First Post.

(Artikeln uppdateras kontinuerligt)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program