BlackRock ska hjälpa Ukraina få in pengar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukraina och fondförvaltaren BlackRock ska nu arbeta ihop för att samordna investeringar till att återuppbygga landet. Det uppger den ukrainska regeringen på sin hemsida.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll idag en videokonferens med Larry Fink, vd det gigantiska investmentbolaget BlackRock.

BlackRock är en världens största kapitalförvaltare.

Enligt Ukrainas regering förvaltar bolaget tillgångar värda cirka 8 biljoner dollar.

”I enlighet med de preliminära överenskommelserna som slöts tidigare i år mellan statschefen och Larry Fink, har BlackRock-teamet arbetat i flera månader med ett projekt för att ge råd till den ukrainska regeringen om hur man strukturerar landets återuppbyggnadsfonder”, skriver den ukrainska regeringen på sin sajt.

Zelensky och Larry Fink har kommit överens om att fokusera på att ”samordna ansträngningarna från alla potentiella investerare och deltagare i återuppbyggnaden” av landet.

Detta genom att kanalisera investeringar till de mest relevanta och effektfulla sektorerna av den ukrainska ekonomin, förklaras det vidare.

Under samtalet framkom även att BlackRock-chefer planerar besöka Ukraina under nästa år.

Zelensky mötte Larry Fink i ett videosamtal redan i september, där de diskuterade möjligheterna att driva in offentliga och privata investeringar i Ukraina.

”Målet med fonden skulle bli att skapa möjligheter för både offentliga och privata investerare att delta i att återuppbygga och föryngra marknadsekonomin i Ukraina genom att leverera rättvis avkastning till investerare”, hette det då.

Samarbetet bekräftas även på BlackRocks hemsida.

Där förklaras det att det undertecknats ett samförståndsavtal mellan Ukraina och BlackRock.

Fondförvaltaren ska tillhandahålla ”rådgivande stöd för utformning av en investeringsram, med målet att skapa möjligheter för både offentliga och privata investerare att delta i den framtida återuppbyggnaden och återhämtningen av den ukrainska ekonomin”.

Lär dig mer om BlackRock i Jonas Nilssons dokumentär ”Makthavarna du aldrig valde”, som på nio månader fått nära en kvarts miljon tittare på Youtube:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program