Biden säger han står för ”frihet” – sedan blandar han ihop Ukraina med Iran

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Joe Biden, som är den äldsta personen genom historien som valts till USA:s president, hade svårt att skilja på iranier och ukrainare när han höll sitt tal till nationen i natt. Samtidigt gick han till hårt angrepp mot Ryssland, Vladimir Putin och ryska oligarker.

Det var under sitt ”State of the Union”-tal i natt svensk tid som USA:s president Joe Biden gjorde ytterligare en blunder.

Han blandade ihop Ukraina med Iran.

– Putin kan cirkulera Kiev med stridsvagnar, men han kommer aldrig vinna det iranska folkets själ och hjärta, sade han, även om det i utskriften av talet står ”ukrainska” folket.

Och det såg ut som att vicepresidenten Kamala Harris rättade honom tyst (se film nedan).

Biden antydde sedan att konflikten i Ukraina är mycket större än bara ett lokalt militärt krig.

– Han [Putin] kommer aldrig försvaga den fria världens beslutsamhet.

Joe Biden jämförde också Rysslands president Vladimir Putin med en diktator.

– Under hela vår historia har vi lärt oss läxan att när diktatorer inte får betala ett pris för sin aggression orsakar de mer kaos. De fortsätter. Och kostnaden och hotet mot Amerika och världen fortsätter att öka.

Även USA kommer ge sig på den ryska ekonomin, som Frankrike har sagt att man vill ”kollapsa”.

– Jag förklarar ikväll för ryska oligarker och korrupta ledare som tillvällat sig miljarder dollar på denna våldsamma regim: inte mer. Det amerikanska justitiedepartementet sammanställer nu en arbetsgrupp för att jaga efter ryska oligarkers brott. Vi går ihop med våra europeiska allierade för att uppsöka och beslagta deras yachter, lyxlägenheter och privata jetplan. Vi kommer efter era förkastliga vinster, sade Joe Biden och fortsatte:

– Jag klargör också att vi och våra allierade kommer stänga av amerikanskt luftrum för alla ryska flygningar och ytterligare isolera Ryssland. Och vi kommer pressa deras ekonomi ännu mer. Rubeln har förlorat 30 procent av sitt värde och den ryska aktiemarknaden har rasat med 40 procent. Handeln är avstängd. Rysslands ekonomi rasar och Putin är ensamt skyldig.

– Frihet kommer alltid besegra tyranni, hävdade den amerikanske presidenten, som tidigare blivit blästrad av kritik för sin hänsynslösa hantering av covid-19, i början av sitt tal.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program