EU skickar mer vapen till Ukraina – för 5 miljarder

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2021 – Source: EP

EU skickar ytterligare militär utrustning till Ukraina till ett värde av 500 miljoner euro. Målet är att sänka Ryssland och försöka stoppa de ryska styrkornas segrar i östra Ukraina, förklarar EU. Man vill att Ukraina ska använda leveranserna för ”dödlig kraft”.

EU har redan avsatt en miljard euro, drygt 10 miljarder svenska kronor, för att beväpna Ukrainas styrkor i kriget mot Ryssland.

Men det var bara början. Nu ska man skicka ännu mer.

”Vi kommer föreslå ytterligare 500 miljoner euro för att stödja den ukrainska väpnade styrkan”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter förra veckan.

Enligt von der Leyen håller Ukraina upp ”frihetens fackla för oss alla”.

”Vi mobiliserar vår ekonomiska makt för att Putin ska få betala. Vi har infört tunga sanktioner mot Ryssland och förbereder redan den sjätte vågen. Ryssland kommer sjunka, medan Ukraina marscherar mot en europeisk framtid”, fortsätter hon.

Detta innebär alltså ett totalt EU-stöd på 1,5 miljarder euro i militär utrustning till Ukraina.

Idag antogs paketet av EU:s ministerråd.

Ministerrådet skriver i ett pressmeddelande att den militära utrustning som nu skickas ska hjälpa Ukraina att utöva ”dödlig kraft” i kriget.

– De kommande veckorna blir avgörande. När Ryssland förbereder sig för en offensiv mot östra Ukraina är det avgörande att vi fortsätter och intensifierar vårt militära stöd till Ukraina, för att försvara dess territorium och befolkning och förhindra ytterligare lidande, säger Josep Borrell, EU:s höga representant i utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program