Barnafödandet fortsätter minska kraftigt: ”Första halvåret 2022 sticker ut rejält”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det minskade barnafödandet i Sverige håller i sig. Antalet nyfödda barn i landet minskade kraftigt under årets första sex månader, visar ny statistik från SCB.

Det är SCB som nu släppt siffror över barnafödandet i Sverige sett till hela första halvåret 2022.

Under årets första sex månader föddes 54.560 barn, vilket är en minskning med 6,7 procent jämfört med första halvåret 2021.

Det är också det lägsta antalet födda barn sedan 2006, påpekar SCB.

De senaste åren har siffran varierat mellan 56.000 och drygt 60.000 nyfödda barn.

Men nu är det alltså betydligt lägre.

”Antalet födda var färre under samtliga sex månader 2022 jämfört med fjolåret. Störst var minskningen i april, med drygt 1.000 färre nyfödda”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

– Första halvåret 2022 sticker ut rejält jämfört med de senaste åren. Totalt föddes 54.560 barn under perioden, vilket är en minskning med 6,7 procent jämfört med samma period förra året. Det är det lägsta antalet nyfödda sedan första halvåret 2006, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, i ett uttalande.

Någon förklaring till det minskande barnafödandet ges inte. Men tidigare har SVT förklarat det med massvaccinationen mot covid-19. Public service-kanalen påstod den 7 augusti att svenskarna inte längre hade tid att göra barn efter att de ”vaccinerat” sig.

Men Läkaruppropet har en annan tänkbar förklaring.

”Om vaccinen minskar fertiliteten, då borde det ses från jan 2022… Samma fenomen med en kraftig minskning av barnafödandet i år ses i många andra länder med hög vaccinationsgrad, till exempel Tyskland, Schweiz och Taiwan”, skriver man på Twitter.

Nya studier har visat att det så kallade vaccinet både försämrar mäns fertilitet tydligt och leder till menstruationsförändringar bland 42 procent av kvinnor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program