Är covidpassen till för att kontrollera folket?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Är vaccinpassen ett sätt att kontrollera folkmassorna när ekonomin kraschar? Är det ett sätt att styra inflationen utan att höja räntan? Detta diskuterar Swebbtvs Mikael Willgert och nationalekonomen Micael Hamberg i ett nytt ekonomiprogram.

De senaste decennierna och särskilt under covidpandemin har skulderna ökat kraftigt medan det inte funnits någon motsvarande tillväxt i samhället. Detta har skapat en väl tilltagen obalans i det ekonomiska systemet, påpekar nationalekonomen Micael Hamberg i Swebbtv. Och den ökande skuldsättningen ser ungefär likadan ut i hela västvärlden.

– Skapar du pengar får du en skulduppbyggnad. Det behöver inte vara ett problem om pengarna går in i ekonomin och ger tillväxt. Om tillväxten växer parallellt med skulden är systemet i balans. Problemet de senaste 20 åren är att vi inte fått någon tillväxt att tala om, men en enorm skulduppbyggnad. Det leder till en kraftig diskrepans, en obalans, i systemet.

Under pandemin har tryckningen av pengar ökat enormt, och därmed också skulderna. Samtidigt har omsättningen på pengar minskat kraftigt på grund av alla restriktioner och att människor tvingats röra sig mindre, vilket innebär problem för företagen som får mindre intäkter och kanske måste sparka folk. I sin tur tar staten lån för att ge bidrag till företagen. Att omsättningshastigheten på pengar minskar innebär också att det finns stora mängder pengar som väntar på att konsumeras, vilket slutligen kan leda till hyperinflation.

Detta kan förhindras genom att höja räntan, men det skulle i sin tur skapa andra problem, som konkurser. Makthavarna har alltså trasslat in sig mer och mer, konstaterar Hamberg.

– Man står på ett spetsigt berg och har svårt med handlingsutrymmet, säger han.

Men räntan kan även kontrolleras på andra sätt.

– Om du i stället begränsar människors rörelsefrihet får du ner omsättningshastigheten i samhället vilket kommer trycka ner inflationssiffrorna utan att behöva höja räntan.

Covidpassen skulle även kunna vara ett sätt att kontrollera folkmassorna om ekonomin kraschar, åtminstone i teorin.

– Teoretiskt sett skulle det kunna vara det, ett sätt att få oss att acceptera att vi inte ska kunna röra oss och samverka, säger Micael Hamberg.

Vaccinerade kan ju också sprida coronasmittan, men ändå skulle vaccinpassen envist införas.

– Varför ska man ha ett pass om man ändå kan smitta? Det kan man ju fundera på, påpekar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program