Bostadspriserna faller

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Huspriserna faller i hela landet och lägenhetspriserna gick ner i fyra av sex regioner. Detta enligt SBAB och Boolis prisindex HPI (Housing Price Index).

Enligt HPI faller villapriserna i samtliga regioner i december, den största nedgången i decemeber drabbar Storgöteborg, ner 2,5 procent, följt av norra Sverige där nedgången legat på 2,2 procent i december. I norra Sverige har dessutom priserna under en tremånaders-period gått ner med hela 6,5 procent. Lägenhetspriserna föll i december i fyra av sex regioner och mest tappade priserna i norra Sverige där de gick ner med 2,4 procent.

– Med undantag för Storgöteborg ligger lägenhetspriserna nu under all time high i samtliga regioner. De senaste tre månaderna har lägenhetspriserna fallit med nästan 6 procent i norra Sverige. Här sticker prisfallet ut jämfört med övriga regioner, säger Robert Boije som är chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

– I flera av regionerna kan nog prisnedgångarna anses ligga inom ramen för vad man kan förvänta sig av en decembermånad då det normalt är lugnare på bostadsmarknaden. Prisnedgångarna i Storgöteborg och norra Sverige är dock relativt stora, fortsätter Boije.

Att huspriserna i norra Sverige backade med 6,5 procent de senaste tre månaderna beror troligen på att det gick att bo mer lantligt när möjligheterna att arbeta hemifrån ökade. Nu när det i mindre utsträckning förhåller sig så kan detta påverka priserna.

– Förmodligen har uppgången trissats lite av att människor valt att köpa bostäder i mer perifera lägen när man kunnat arbeta hemifrån i pandemin, och möjligen är det är en liten backlash på det, menar Boije.

HPI uppdateras en gång i månaden och visar utvecklingen på bostadsmarknaden för den olika perioder och även den senaste toppnoteringen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program