Andelen genombrottsinfektioner ökar kraftigt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Andelen genombrottsinfektioner i Sverige, alltså de som smittas av covid-19 trots att de tagit två doser så kallat vaccin, har ökat stadigt och kraftigt under året. Från nästan inga alls, till över en tredjedel av alla registrerade covidfall.

Från och med den 1 november behöver inte fullvaccinerade personer som får symtom testa sig för covid-19. Det har Folkhälsomyndigheten klargjort.

Men beskedet har väckt häftig kritik från flera håll. Bland annat sägs det att statistiken nu kommer bli felaktig och att myndigheterna kan förlora kontroll på smittan.

Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens egen statistik att andelen fullvaccinerade personer som ändå smittas av covid-19 stadigt ökar.

I februari var andelen genombrottsinfektioner 0,08 procent av alla fall. I juni var den fortfarande låg: 2,3 procent. Men sedan har andelen ökat allt snabbare.

I augusti utgjorde andelen genombrottsinfektioner 13,5 procent av samtliga covidfall och i september hade den ökat till 25,1 procent. De första tio dagarna i oktober, där statistiken just nu slutar, är siffran uppe i hela 33,7 procent.

Sedan den 1 juli har det skett 12.475 genombrottsinfektioner i landet varav den stora majoriteten, 81 procent, varit personer under 70 år, enligt Folkhälsomyndigheten. 1,4 procent, eller 171 personer, har avlidit, varav 93 procent var äldre än 70 år. 0,4 procent, eller 50 personer, har intensivvårdats och av dem var 66 procent över 70 år.

Enligt den förre SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson, som uppmärksammat statistiken, visar siffrorna att coronavaccinen inte haft så stor effekt som makthavarna hoppats. Tvärtom rasar substansernas så kallade skydd.

”Jag tror detta är förklaring till varför socialminister Lena Hallengren idag går ut och säger att 1. 500.000 personer skall erbjudas en tredje spruta vaccin”, skriver han på sin blogg och hävdar att media försöker ”mörka” hur snabbt vaccineffekten klingar av.

Igår meddelade Löfvenregeringen att alla över 65 år samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende för äldre rekommenderas injicera sig en tredje gång med det ineffektiva vaccinet, som alltså tappar så mycket effekt att staten uppmanar folk att ta ytterligare en dos bara några månader efter de första två.

Under nästa år ska alla över 16 år i befolkningen också ges en tredje dos.

Thoralf Alfsson påpekar att coronasmittan ökade med 28 procent förra veckan och han befarar nu att en femte våg är på väg – trots ”vaccinen”.

Enligt WCNC har Pfizers ”booster”-dos samma innehåll som de första doserna.

Som genombrottsinfektion räknas bara en person som smittats av covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program