”al-Qaida-terrorister omplaceras till Ukraina från Syrien”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Aleppo i Syrien under attack av terrorister, 9 augusti 2016. © Foto: Preacher lad (CC BY-SA 4.0)

Medlemmar från den al-Qaida-kopplade islamistiska terrorgruppen Jabhat al-Nusra har omplacerats från Syrien till Ukraina för att slåss mot Ryssland, enligt källor till den iranska tv-kanalen Al-Alam, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Hittills ska ett 70-tal terrorister ha åkt till Ukraina, uppges det.

2015 förklarade den amerikanske ekonomiprofessorn Michael Hudson i en intervju att USA använder samma strategi i Ukraina mot Ryssland som man gjorde i Afghanistan mot Sovjetunionen, alltså att man värvar de mest extrema element som finns för att slåss mot USA:s motståndare. I Afghanistan handlade det om islamister, som CIA finansierade genom ”Operation Cyklon”. Ur detta kom al-Qaida och Usama bin Laden.

”Under denna antisovjetiska jihad fick Bin Laden och hans krigare amerikansk och saudisk finansiering. Vissa analytiker tror att Bin Laden själv hade säkerhetsutbildning från CIA”, skriver BBC i en artikel från 2004.

CIA finansierade även militanta grupper i Syrien mellan 2013-2017 för att försöka störta Syriens president Bashar al-Assad. Detta under täcknamnet ”Timber Sycamore”. Den hemliga operationen godkändes av USA:s dåvarande president Barack Obama.

Nu hävdar iranska media att medlemmar från den al-Qaida-lojala islamistgruppen Jabhat al-Nusra har omplacerats från den syriska provinsen Idlib till Ukraina för att slåss mot Ryssland.

Enligt källor ska Jabhat al-Nusras ledare nyligen ha träffat fältchefer i den västra delen av Idlib för att övertyga islamisterna att åka till Ukraina i stället. De som var villiga att ansluta sig till den ukrainska armén utlovades ekonomiska belöningar. al-Nusra-ledaren ska även ha förklarat för anhängarna att islamistiska organisationer har ”en gemensam fiende – Ryssland”.

Enligt uppgifterna har över 70 terrorister omplacerats från Idlib – som idag är den enda region i Syrien som fortfarande till stor del styrs av islamister – till Ukraina under de senaste två veckorna, inklusive befälhavare. De uppges ta sig till Ukraina via Turkiet.

Läs även:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program