Åkesson: S köper sig till makten – med kurdisk kommunistuppgörelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Under måndagen röstades Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Hon släpptes ännu en gång fram av Centerpartiet, vars partiledare Annie Lööf är ”stolt” över beslutet. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anklagade Socialdemokraterna för att ha köpt sig till makten genom en otillständig uppgörelse med kommunistiska kopplingar.

Förra onsdagen valdes Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men några timmar senare hoppade Miljöpartiet av regeringen.

Då avgick också Magdalena Andersson, sju timmar efter att hon blivit statsminister.

Under måndagen genomfördes en ny statsministeromröstning, där Andersson valdes igen.

– Det betyder mycket för flickor och kvinnor att se detta glastak krossas. Jag är stolt att Centerpartiet gör detta möjligt, sade Centerledaren Annie Lööf under dagens debatt i riksdagen.

– Vi håller Sverigedemokraterna borta från makten, påpekade hon.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson hade en helt annan tagning.

– Vi har sju förlorade år bakom oss, sade han och räknade sedan upp alla samhällsproblem som vänsterregeringen enligt honom orsakat.

Därefter berättade han om hur Socialdemokraterna nu lyckas stanna kvar vid makten.

– Magdalena Andersson kommer troligen röstas fram med en rösts marginal. Den rösten köper man genom att ingå en uppgörelse med riksdagens vilde. I denna uppgörelse lovar man fördjupa sina kontakter med det kurdiska kommunistpartiet PYD. Det är ett parti som står nära terroristorganisationen PKK. Det är ett parti som anklagas för att kidnappa politiska motståndare. Detta bör man tänka på när man trycker på den gröna eller gula knappen idag. Jag tycker det är synnerligen häpnadsväckande, fortsatte en upprörd Jimmie Åkesson.

SD-ledaren syftade på det avtal som Socialdemokraterna har ingått med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet. Kakabaveh ska ha ”fått till ett avtal om stöd till kurder i Syrien och Turkiet”, enligt Dagens Opinion.

Så här skriver Socialdemokraterna på sin hemsida, där man även i PDF-format publicerat den signerade överenskommelsen:

”Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD. Amineh Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta. Vi gör detta för att vi stödjer Självstyret i nordöstra Syriens arbete för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern, och vi vill fortsätta att stödja dem. Återuppbyggnaden efter kriget är angelägen och Sverige ska stödja detta. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program