Sex centrala bolag inom Wallenbergsfären följde med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) när denne nyligen åkte till Turkiet för att försöka mjuka upp Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gällande den svenska Natoansökan, rapporterar Di. Det påstås vara ”viktigt” att Sverige kommer med i den USA-ledda militäralliansen.
Redan i april rapporterade Expressen att Wallenberg deltog i ett ”hemligt möte” i Helsingfors i torsdags gällande Nato.
– Både föreningarna Finlands Näringsliv och Svenskt Näringsliv har ställt sig bakom besluten om våra respektive länders ansökan om NATO-medlemskap. Med ett finskt och svenskt medlemskap kan alla nordiska länder tillsammans utforma ett starkt nordiskt block som kan ge hela Östersjöområdet den trygghet som är förutsättningen för ett fungerande och starkt företagande, sade Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, i ett uttalande i maj.
Men Wallenbergsfärens inblandning i Sveriges Natoprocess har inte slutat.
Enligt Dagens industri spelade familjen Wallenberg ”en central roll” när statsminister Ulf Kristersson nyligen reste till Turkiet i ett försök att ”blidka den turkiske presidenten” att släppa in Sverige i Nato, som tidningen uttrycker det.
– Det är viktigt att vi kommer med i Nato och det är viktigt för våra företag, säger Wallenbergbolaget FAM:s vd Håkan Buskhe till Di.
Enligt Buskhe har Wallenbergsfären länge haft en bra relation till Turkiet och har haft företag i landet i över hundra år.
Inte mindre än sex centrala företag i Wallenbergsfären ska ha deltagit i mötet med den turkiska regeringen.
I april påpekade Expressen att ett svenskt Nato-medlemskap kan få betydande konsekvenser för delar av storfinansen. Vem är det till exempel som äger den så kallade försvarskoncernen och vapentillverkaren Saab? Jo, Wallenbergs. Genom sitt maktbolag Investor är man företagets största ägare. Saabs styrelseordförande är Marcus Wallenberg. Och även Saab ska ha deltagit på toppmötet om Nato i Helsingfors. Enligt Expressen skulle en svensk anslutning till Nato öppna upp för nya attraktiva marknader för företaget, marknader som det idag inte har tillgång till.
Saab har tillverkat Pansarskott 86, som Sveriges regering skickat 10.000 av till Ukraina. Saab har även utvecklat närpansarvärnsroboten NLAW, som Storbritannien skickat tusentals till Ukraina.
Vapenindustrin i Sverige gasar efter Ukrainakriget. ”Försvarsindustrin går på högvarv – Saab anställer för fullt i Göteborg”, rapporterade P4 Göteborg i början av november.
– Vi har ett jättestort behov av att rekrytera. Vi har anställt 250 personer bara i år så här långt och har ett fortsatt behov av ungefär 150 personer till här i verksamheten, sade Markus Borgljung på Saab Radar Solutions till Sveriges Radio.