Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump ger sitt stöd till den sittande nationalkonservativa premiärministern Viktor Orbán. Orbán var däremot den enda EU-ledaren som inte blev inbjuden av den sittande amerikanska presidenten Joe Biden till ett toppmöte om demokrati.
Trump menar att Orbán är en stark ledare som lett sitt folk framgångsrikt. Han menar att han förhindrat illegal invandring och att han skapat jobb till sitt folk. Under Orbáns regeringstid har bland annat minimilönerna gått upp kraftigt, omkring åtta procent 2019 samt 2020 och 4% 2021. Arbetslösheten i Ungern är en av EU:s lägsta, Sverige har till exempel mer än dubbelt så hög arbetslöshet som Ungern.
Orbán gav å sin sida sitt stöd till Donald Trump under både valet 2016 som Trump vann och valet 2020 som han förlorade. Orbán är däremot inte särskilt populär i globala etablissemangskretsar, den nuvarande amerikanska president Joe Biden valde att bjuda in alla EU-ledare förutom Orbán till ett toppmöte om demokrati till exempel. Detta trots att Orbán hållit flera folkomröstningar till skillnad från Sverige, där ingen har hållits sedan EMU-folkomröstningen 2003. Vad gäller yttrandefriheten har till exempel Sverige samt Tyskland åsiktslagar som begränsar medborgarnas yttrandefrihet i frågor gällande invandringsrelaterade frågor, trots detta kvalificerade länderna in i Bidens påstådda demokrati-mall.
Inför valet i Ungern ser det ut att bli jämnare än tidigare val. Detta då den tidigare splittrade oppositionen nu gått samman för att utmana Orbán om makten. I den spretiga koalitionen finns politiska grupper som står mycket långt ifrån varandra, men den har hittills lyckats hålla samman. Utöver denna oheliga allians finns det två fristående partier, det nationalistiska och EU-kritiska partien Mi Hazánk Mozgalom och det allmänt regimkritiska parodipartiet Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Regeringspartiet Fidesz samlar idag 48 procent enligt en sammanvägd mätning av Politico och oppositionsalliansen kring 46 procent.