Omikron kringgår ”vaccinet” – men naturlig immunitet skyddar

En sydafrikansk studie visar nu att Pfizers så kallade ”vaccin” mot coronaviruset kan vara 40 gånger mindre effektivt mot omikronvarianten av coronaviruset, rapporterar Sky News. De som även genomgått infektionen har dock ännu en stark immunitet.

Det är en färsk studie från Sydafrika som visar att Pfizers så kallade vaccin mot covid-19 kan vara 40 gånger sämre mot omikronvarianten jämfört med den första virusvarianten.

Studien gjordes vid Africa Health Research Institute.

Forskarna undersökte personer som bara vaccinerats, och personer som haft covid-19 och sedan vaccinerats.

För personer som bara hade tagit sprutorna försvinner skyddet mot infektion drastiskt, medan de som har naturlig immunitet i grunden har ännu ett starkt skydd.

”Antikroppar från Pfizers vaccin kan vara upp till 40 gånger mindre effektiva mot omikron”, skriver Sky News i sin artikel.

Studien visar också att omikron ännu använder enzymet ACE-2 som receptor på cellerna.

”Avsevärd immunitet bibehålls hos personer som både vaccinerats och tidigare varit infekterade”, skriver forskarna på sin hemsida.

Av någon märklig anledning undersöktes inte hur starkt skyddet är bland personer som bara haft infektionen men aldrig vaccinerat sig.

”Varför inte? Skulle dessa data visa att det inte finns någon verklig fördel med vaccination mot omikron, och att det bara är naturlig immunitet som spelar roll?”, undrar en molekylärbiolog på Twitter.

Studien gäller risken att infekteras av viruset, inte eventuellt skydd mot svår sjukdom eller död.