1 av 3 med immunbrist får inga antikroppar: ”Kan behöva tre, fyra eller fler doser”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En av tre med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter två doser coronavaccin. Det visar ny forskning från Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet, rapporterar SVT. Nu föreslås att personerna kan behöva ta tre, fyra eller ännu fler doser av vaccinet som hittills inte fungerat på dem.

Det är en studie från Karolinska som visar att många av de mest sårbara i samhället inte bildar antikroppar efter två doser av Pfizers coronavaccin.

Det handlar om människor med nedsatt immunförsvar. Var tredje person saknade antikroppar efter vaccinering.

Studien undersökte 449 individer med någon immundefekt. 35 dagar efter den andra dosen saknade 28 procent antikroppar mot coronaviruset.

Enligt SVT finns det cirka 40.000 personer med nedsatt immunförsvar i Sverige. Dessa individer har särskilt svårt att hantera infektioner, inte minst covid-19.

Särskilt utsatta är personer som genomgått en organtransplantation. I den gruppen saknade 57 procent antikroppar efter 35 dagar. Motsvarande siffra för personer med kronisk lymfatisk leukemi var 37 procent, enligt studien.

En lösning som föreslås är att spruta in ännu mer av vaccinet som inte fungerat.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu, baserat på studien, en tredje dos för personer med nedsatt immunförsvar.

– Det är bra om man får tredje dosen, men alla kan inte svara på det. Då kanske man behöver en fjärde dos, eller ytterligare doser. Sen kommer vissa ändå inte hjälpas, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska Universitetssjukhuset, till SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program