1.000 miljarder – vaccinjättarnas intäkter från covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: DoD photo by Lisa Ferdinando

På 18 månader har läkemedelsföretagen dragit in cirka 1.000 miljarder kronor, eller drygt 96 miljarder dollar, på de så kallade covidvaccinen, enligt SvD Näringsliv.

Läkare har kallat ”vaccinen” mot covid-19 för det ”farligaste läkemedlet någonsin”.

I början påstods det från olika håll att läkemedlet skulle kunna förhindra såväl död, svår sjukdom som infektion. ”Vi kan nästan se slutet. Vi vaccinerar så fort. Vår data tyder på att vaccinerade personer inte bär på viruset, blir inte sjuka. Inte bara i de kliniska försöken, utan i data från verkligheten”, sade till exempel CDC-chefen Rochelle Walensky i en intervju med MSNBC i mars 2021. Riktigt så blev det inte. I Sverige har cirka 9 av 10 av dem som insjuknar eller dör med covid-19 tagit substansen. 100 procent av dem som registrerades på IVA vecka 36 med covid enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport var ”vaccinerade”.

Men för läkemedelsföretagen har de så kallade vaccinen varit jättebra och dragit in ”enorma” summor, som SvD Näringsliv uttrycker det.

Enligt tidningen har Pfizer/Biontech, Moderna, Astra Zeneca och Johnson & Johnson haft intäkter på totalt 96,1 miljarder dollar för covidvaccinen under 2021 och första halvåret 2022.

Alltså under bara 18 månader.

Det blir cirka 1.000 miljarder svenska kronor, då dollarn just nu ligger på 10,82 kronor.

Detta har tidningen slagit fast genom att granska bolagens bokslut och kvartalsrapporter.

Pfizer har dragit in mest av alla: 58,9 miljarder dollar. Moderna, som också är ett amerikanskt läkemedelsföretag, ligger på andra plats med intäkter på 28,2 miljarder dollar. Astra Zeneca är tredje störst, men med betydligt lägre intäkter på 5,6 miljarder dollar.

– De stora pengarna på vaccin har gjorts av de amerikanska bolagen, säger David Evans, läkemedelsanalytiker på Swedbank, till SvD Näringsliv.

Covidvaccinen står för merparten av företagens totala intäkter, som är 141,3 miljarder dollar.

Den totala nettovinsten för Pfizer/Biontech är 39,8 miljarder dollar, Moderna 18,1 miljarder dollar, Astra Zeneca 0,8 miljarder dollar och Johnson & Johnson/Janssen 30,9 miljarder dollar.

SvD konstaterar att vaccinföretagen är börsvinnarna efter covid.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program