Widding: Ebba Busch träffade EU-bossen, sedan var hon starkt vindkraftsvänlig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Regeringen vill nu bygga en jädrans massa vindkraft. Det behövs ”mer överallt”, är KD-ledaren Ebba Buschs nya besked. Vad beror detta på? SD-riksdagsledamoten Elsa Widding har en teori om att EU:s maktelit, EU-kommissionens ordförande, påverkat regeringen. Samtidigt diskuterar Widding och Swebbtvs Mikael Willgert det anmärkningsvärda att vänstern driver på klimatindustrin, som i praktiken ackumulerar mer rikedom hos storfinansen, medan vanliga människors lidande bara blir värre och värre.
– Jag tycker det är så otroligt intressant att hela den här ”Green Deal” och allt handlar om att stora företag, stora starka finansiella intressen ska få ännu mer pengar. Samtidigt får medelklassen det sämre och sämre, säger Elsa Widding i Swebbtvs Fjärde Statsmakten.

Riksdagsledamoten, författaren och energianalytikern Elsa Widding deltar i ännu ett Swebbtv-program, där hon bland annat diskuterar det så kallade ”gröna stålet”.

För någon vecka sedan kunde man läsa en artikel i DN rubricerad ”Buschs nya besked: Vi behöver mer vindkraft överallt”.

– Vi behöver mer överallt, säger energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch om vindkraft till tidningen.

I början av februari kunde man läsa i Aftonbladet: ”I valrörelsen gick Kristdemokraterna till hårt angrepp mot en utbyggnad. Då var budskapet ’Sätt stopp för MP:s stålskogar av vindkraft'”.

Busch påstår sig dock fortfarande vara emot dessa stålskogar.

Den nya högerregeringen planerar nu skapa ”den första stora vindkraftsparken utanför Bohuskusten, kallad Poseidon”, rapporterade P4 Göteborg i veckan.

Regeringen har också gett grönt ljus för en ny havsbaserad vindkraftspark, men utan att involvera Sverigedemokraterna.

– Viktigt att inte börja tumma på de överenskommelser vi har, säger Tobias Andersson (SD) i SvD och hänvisar till Tidöavtalet.

”Sverigedemokraterna har inte varit involverade i beslutet men borde inkluderas innan regeringen beviljar fler”, skriver Andersson på Twitter.

Vadan denna besatthet av vindkraft, som har en mycket stor påverkan på naturen?

Elsa Widding har en teori.

– Nu spekulerar jag bara, säger hon i Swebbtv. Ebba Busch var uppe i Norrland och träffade (EU-kommissionens ordförande) Ursula von der Leyen och efter det var hon mycket för vindkraft. Jag har hört lite protester även från Liberalerna att man innan valet var väldigt negativ men sen är Ebba Busch helt plötsligt positiv till att skynda på tillståndsprocesserna.

– EU är väldigt mycket inne på att hjälpa oss att få till en snabb omställning till mer förnybart. Och det har man ju gjort genom en ny förordning. Vad den betyder i praktiken har jag ännu inte lyckats lista ut. Men jag är rädd för att den ska kunna köra över vår miljölagstiftning, att den ska stå över. Vad som händer på den fronten får vi följa upp nogsamt.

Klimatfrågan är en stor industri, där inte minst vänstern går i bräschen.

– Jag tycker det är så otroligt intressant att hela den här ”Green Deal” och allt handlar om att stora företag, stora starka finansiella intressen ska få ännu mer pengar. Samtidigt får medelklassen det sämre och sämre, svårare och svårare att betala, säger Elsa Widding i Swebbtv och ger exempel på hur svenskarnas lidande blir allt värre.

– Men det finns hur mycket pengar som helst att sprida ut på de här lyckoprojekten, eller drömprojekten. Hur kan man försvara det här skeendet?

Vill du se hur havsbaserad vindkraft förstör enbart vyn i naturen? Se bild HÄR. Att vindkraftverken inte syns från land stämmer inte.

Se hela intervjun med Elsa Widding:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program