Tunga länder vill att Zelensky öppnar för fredsförhandlingar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Tyskland och Frankrike ska ha uppmanat den ukrainska presidenten Volodomyr Zelensky att inleda fredsförhandlingar med Ryssland, detta enligt Wall Street Journal. Storbritannien kräver istället ökad beväpning av Ukraina.

De tyska och franska regeringarna ska ha uppmanat Zelensky att söka fredsförhandlingar med Ryssland enligt Wall Street Journal. Uppgifter om att väst kommer få svårt med att försörja Ukraina under de kommande månaderna med till exempel artilleriammunition har cirkulerat från flera håll, vilket kan vara ett skäl till att kraven om fredsförhandlingar förs fram.

Den brittiska premiärministern Rishi Sunak säger i en intervju till Sky News att han vill att de västliga länderna istället öka takten på beväpningen av Ukraina för att landet ska få ett avgörande övertag mot Ryssland.

Den svenska regeringen har följt den brittiska utmaningen och tömmer de egna vapen- och ammunitionsförråden för att beväpna Ukraina. Förutom de omfattande vapenpaket som regeringen redan beslutat, har regeringen nu beslutat om att även skicka 10 stridsvagnar av typen Leopard 2 samt ännu mer av landets luftvärn. Luftvärn har pekats ut i försvarsdebatten som en bristvara för den svenska Försvarsmakten. Flera andra länder har lovat stridsvagnar tidigare, men i flera fall ser det ut att bli färre än vad som initialt lovats av de olika västliga regeringarna.

Tyskland och Frankrike har under en längre tid varit de av de stora västliga länderna som har haft inställningen om att det kan komma att behövas fredsförhandlingar. Den franska presidenten krävde också under den stora internationella säkerhetskonferensen i München att pratet om regimbyte i Ryssland måste upphöra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program