WHO-chefens morbror ”mördad av eritreanska armén”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: ITU/D.Woldu

Världshälsoorganisationens kontroversiella generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger nu att hans morbror mördats i konflikten i hemlandet Etiopien.

Det är Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen, som nu berättar att hans morbror har mördats i Tigray-region i Etiopen, där han kommer ifrån.

Tedros pekar ut eritreanska trupper.

– I lördags informerades jag om att min farbror mördats av den eritreanska armén. Jag pratade med min mamma, och hon var verkligen förkrossad, för han var den yngsta i deras familj. Och han var nästan i samma ålder som jag, sa den 57-årige WHO-generalen på onsdagen enligt BBC.

WHO-chefen hävdar att att han vill se en vapenvila mellan den etiopiska regeringen och den vänsterextrema paramilitära gruppen Tigray People’s Liberation, TPLF, inom vilken själv har en bakgrund (genom medlemskap, har BBC tidigare rapporterat) som ingått i den revolutionära vänsterrörelsen Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front. En vapenvila ska ha undertecknats i november, men i den ingick inte den etipoiska Amhara-regionen eller eritreanska trupper, som slåss på samma sida som Etiopiens regering.

Förra året dödades även Tedros kusin, uppger Expressen. Enligt tidningen har Etiopiens regering motsatt sig Tedros andra mandatperiod som WHO-chef och anklagat honom ”för att försöka uppdriva vapen och diplomatiskt stöd för rebellstyrkorna i Tigray”, något han nekar till.

Tedros Ghebreyesus har tidigare även bland annat kritiserats för att ha utnämnt Zimbabwes diktator Robert Mugabe till WHO:s goodwillambassadör, en utnämning han sedan återkallade. Han har också utpekats för att ha bistått folkmord i Etiopien, vilket han själv förnekar. 2020 anklagades han av Etiopiens arméchef för att ha hjälpt till att förse TPLF med vapen, vilket han alltså förnekar. TPLF, som störtade den sittande regeringen i Etiopien för över 30 år sedan och styrde landet mellan 1991 till 2018, är sedan 2021 bannlyst som en terrorgrupp av Etiopiens regering. Foreign Policy kallar TPLF för ett ”radikalt politiskt parti med marxistiska rötter”.

WHO-chefen är alltså inte populär i alla läger, och i sociala medier är det vissa som inte tror på hans ord.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program