Riksbanken fortsätter arbetet med ”digital e-krona”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksbankshuset i Stockholm. © Foto: Riksbanken

Riksbanken är kritisk till att det blivit svårare att använda kontanter i Sverige. Samtidigt fortsätter man arbetet med att ta fram digitala centralbankspengar, vilket enligt riksbanken ytterligare skulle marginalisera kontanter. Men digitala pengar har blivit en ”internationell trend”, påpekar man i ett pressmeddelande.

Riksbanken riktar idag kritik mot att det blivit svårare för vissa människor i Sverige att genomföra betalningar. Detta på grund av den extremt kraftiga digitaliseringen i landet.

Alla har inte tillgång till digitala betalsätt och måste därför använda kontanter, vilket blivit ännu svårare sedan Kassagirot lades ned tidigare i år.

”Riksbanken anser att regering och riksdag måste säkerställa att alla kan betala räkningar och att utbetalningar från myndigheter kan användas av mottagaren”, skriver riksbanken.

Samtidigt meddelar man att arbetet med att förbereda en digital e-krona ska fortsätta.

”Riksbanken undersöker ett svenskt digitalt komplement till kontanter, så kallade e-kronor. Det är ett arbete som behöver fortsätta. E-kronor skulle ge allmänheten tillgång till statligt utgivna pengar även om kontanterna marginaliseras ytterligare. Ambitionen är också att förstärka betalningsmarknadens motståndskraft samt bidra till innovation”, skriver man.

Enligt riksbanken är detta arbete ”en del av en internationell trend”.

”Många andra centralbanker undersöker möjligheten att ge ut digitala centralbankspengar och enligt nuvarande tidsplan ska Europeiska Centralbanken i september 2023 besluta om en implementeringsfas av en digital euro ska inledas.”

Riksbanken anser också att beredskapen i Sveriges betalningssystem måste förbättras:

”För att öka motståndskraften i betalningssystemet behöver man skapa möjligheter att betala med kort eller ta ut kontanter vid störningar i elförsörjningen eller datakommunikationen.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program