Wagner-chefen: Ukrainska armén närmast förstörd

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Shamil Khakirov (CC BY-SA 2.0)

Slaget om Bachmut får en ödesdiger effekt på hela Ukrainakriget. Det blir en ”vändpunkt”, säger Evgeny Prigozhin, chef för den ryska militära gruppen Wagner i ett uttalande. Om Wagner vinner i Bachmut kommer ryska armén ”vara ensam kvar på schackbrädet”.

Wagnergruppens chef Evgeny Prigozhin beskriver nu slaget om Bachmut, som pågått i många månader, som avgörande för hela Ukrainas militär. Wagner har inte bara stridit mot Ukrainas militär, utan även utländska enheter som skickats till Ukraina, berättar han.

– Från och med idag har slaget om Bachmut nästan förstört den ukrainska armén, säger han i ett uttalande.

Samtidigt medger han att Wagnergruppen själv tagit stryk av striderna. Men det var det värt, förklarar han. Slaget om Bachmut är nämligen ”historiskt” och kommer säkra en rysk seger i kriget, enligt Prigozhin.

– Den ryska armén kommer vara ensam kvar på schackbrädet, och alla andra pjäser kommer tas bort. Även om PMC Wagner förstörs i Bachmuts köttkvarn men tar med sig den ukrainska armén, skulle det betyda att vi genomfört vårt historiska uppdrag.

Det är stora ord, men kanske inte så långsökta.

I en intervju med AP på tisdagen sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky själv att en förlust kan få stora konsekvenser. Bland omvärlden och även den egna befolkningen kan det då uppstå kraftiga påtryckningar för att avsluta kriget.

– Vårt samhälle kommer känna sig trött, säger den ukrainska presidenten till AP. Vårt samhälle kommer tvinga mig att kompromissa med dem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program