Nederlag i Bachmut kan tvinga Zelensky till fredsuppgörelse: ”Vårt samhälle kommer tvinga mig kompromissa”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger nu att om hans styrkor inte vinner slaget om Bachmut, kan det bildas ett internationellt och inhemskt tryck för att ingå en kompromiss med Ryssland. Det säger han själv till nyhetsbyrån AP.

Det är i en intervju med AP som Ukrainas president Volodymyr Zelensky delvis ändrar tonläge om kriget med Ryssland.

Han har länge uteslutet en kompromiss med Ryssland för att avsluta kriget, men om den strategiskt viktigaste staden Bachmut går förlorad, kan saker och ting förändras.

Ryssland har omringat och tagit stora delar av staden, vilket fått Ukraina att skicka in fler trupper. Men västerländska ”militäranalytiker” har då påstått att Bachmut inte är så viktigt.

Enligt Zelensky själv vore dock en förlust av stor betydelse. En förlust, rentav var som helst i detta läge av kriget, kan rasera Ukrainas ”momentum”.

Ett nederlag i Bakhmut skulle snabbt innebära ett hårt tryck både från det internationella samfundet och det egna folket, tror Zelensky. Och ett sådant tryck har han hittills inte upplevt. Men ytterligare en förlust skulle alltså kunna skapa just det.

– Vårt samhälle kommer känna sig trött, säger han i intervjun med AP. Vårt samhälle kommer tvinga mig att kompromissa med dem.

”Zelenskys kommentarer är ett erkännande av att en förlust i den sju månader långa striden om Bachmut – den längsta i kriget hittills – skulle vara mer av ett kostsamt politiskt nederlag än ett taktiskt”, förklarar AP.

Ukrainas president påpekar att han vill träffa Kinas president Xi Jinping, som förra veckan gjorde ett uppmärksammat statsbesök i Ryssland. Till skillnad från västerländska ledare, som stått på kö för att Resa till Kiev, har Xi Jinping inte gjort detsamma. Men Zelensky har inte haft kontakt med den kinesiska presidenten under hela året sedan Rysslands invasionen, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program