Israel: USA ska inte blanda sig i vår politik

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Israels flagga.

Israel tänker inte lyda vad USA eller något annat land tycker om den israeliska regeringens hårt kritiserade rättsreform, som lett till massprotester i landet. Israel är nämligen ett ”suveränt land” som inte fattar beslut utifrån främmande krafter, påpekar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

USA:s president Joe Biden kritiserar nu Israels planerade reform av rättssystemet, som enligt kritiker skulle förvandla Israel till en ”teokratisk diktatur” där parlamentet kan köra över Högsta domstolen och där det blir svårare att avsätta landets ledare.

– De kan inte fortsätta på den här vägen, och det har jag liksom gjort klart, säger Biden.

Israels svar lät inte vänta på sig: USA ska ska inte blanda sig i vad Israel gör.

”Jag har känt president Biden i över 40 år, och jag uppskattar hans långvariga engagemang för Israel. Alliansen mellan Israel och USA är orubblig och övervinner alltid de enstaka meningsskiljaktigheter mellan oss”, skriver Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter och fortsätter:

”Min administration är engagerad i att stärka demokratin genom att återställa den rätta balansen mellan de tre regeringsgrenarna, vilket vi strävar efter att uppnå med en bred samsyn. Israel är ett suveränt land som fattar sina beslut utifrån sitt folks vilja och inte baserat på påtryckningar från utlandet, inklusive från våra bästa vänner.

I en hemlig inspelning från 2001 kan man å andra sidan höra Netanyahu säga att ”Jag vet vad Amerika är. Amerika är en sak som man kan flytta mycket enkelt. Flytta i rätt riktning”.’

Enligt Huffpost skröt han också om att han ”manipulerat USA i den pågående fredsprocessen”, som tidningen uttrycker det. I den israeliska dagstidningen Haaretz kunde man, med anledning av inspelningen, läsa att Netanyahu ”tror att Washington är i hans ficka”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program