Dubbelvaccinerade på sjukhus ökar ”oväntat fort” i Norge

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

FHI:s prognos. Mycket brant kurva bland äldre. Foto: Folkehelseinstituttet

Allt fler dubbelvaccinerade personer behöver sjukhusvård i Norge, uppger VG. För första gången ser man en ökning bland äldre. Ökningen är större än vad Folkehelseinstituttet, FHI, hade förväntat sig och är oproportionerligt stor.

I Sverige påstås det ännu att dubbelvaccinerade inte blir så sjuka av covid-19, och att det främst är ovaccinerade som behöver sjukhusvård.

Men i Norge ser man en oväntat stor ökning av fullvaccinerade på sjukhusen.

Tidigare har andelen dubbelvaccinerade som lagts in på landets sjukhus stått i proportion till hur många vaccinerade det funnits i samhället som helhet. Men för första gången ökar nu andelen fullvaccinerade oavsett, skriver VG.

I FHI:s prognos syns en kraftig ökning av särskilt äldre fullvaccinerade på sjukhus.

80 procent av de som läggs in för covid har även andra sjukdomar.

– Det kan finnas en något minskad effekt i vaccinationsskyddet. Det kan också bero på att infektionstrycket generellt sett ökar. Troligtvis är det en kombination, säger vaccinchefen Geir Bukholm på FHI till VG.

Landets lösning är att spruta in ännu mer så kallat vaccin i folket. Men hittills har bara sex procent av äldre fått den ”tredje dosen”. FHI tyckte det var viktigare att erbjuda influensavaccinet, en prioritering myndigheten nu får kritik för.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program