Vindkraften går i konkurs: Ägare tömmer bolag och markinnehavare får betala

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

En våg av konkurser hotar nu vindkraften i Sverige. Och notan för att montera ned verken och återställa naturen kan landa på markägaren. Detta avslöjar nu TV4 Kalla fakta. Men för Swebbtvs tittare och läsare kommer nyheten kanske inte som en överraskning.

Det är Kalla fakta som nu rapporterar att en konkursvåg hotar Sveriges vindkraft. En stor del av bolagen väntas gå i konkurs.

Enligt Kalla faktas granskning är minst 1.000 vindkraftverk i Sverige på fallrepet.

– Generellt sett är det en stor del av branschen som har ekonomiska problem, säger biträdande professor Christian Sandström, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, till TV4.

Swebbtv har också varit inne på detta tidigare:

”De kommande åren väntas en stor mängd konkurser”, skrev Swebbtv i våras.

– Och de här konkurserna kommer inte ha någon plan för att ta hand om de här verken, som är riktigt otäcka miljöbovar, sade Swebbtvs Magnus Stenlund då.

Men inte nog med det. Kalla fakta rapporterar även att det kan bli markägarna som måste betala för nedmontering och återställande av naturen, vilket kan kosta stora summor. Detta om markägaren inte har ett tydligt avtal med bolaget som skyddar mot detta. Och enligt en jurist är det förvånansvärt många som inte har skyddande klausuler i avtalen.

Samtidigt har kinesiska ägare tömt vindkraftsbolag på pengar före rekonstruktion, uppger Kalla fakta också.

Att detta skulle landa på markägarna, och vart pengarna skulle ta vägen, förutsågs också i Swebbtv.

Så här sade kärnfysikprofessor Jan Blomgren till Swebbtv i februrari 2022:

– Det är ganska komiskt, en ödets ironi, att en av de stora ägarna i den svenska vindkraftsindustrin är ett kinesiskt kärnkraftsföretag. Varför i hela fridens namn bygger de vindkraft i Sverige? Jo, för att det går att tjäna pengar. Vi skänker bort vår svenska natur till utländska ägarintressen. Och om några år, när de här vindkraftsparkerna sjunger på sista versen, kommer en mängd aktiebolag gå i konkurs. Men de utländska ägarna kommer slippa återställa naturen. Det kommer i stället hamna på våra skattsedlar, och på olyckliga markägare.

Så här sade Magnus Stenlund i Swebbtv i maj 2023:

– En mycket stor andel av vindkraftverken har initierats av kineser och andra utlänningar. Men Kina står för lejonparten, utan tvivel. När det gäller hur man organiserat den ekonomiska strukturen, så är det ju så att man lämnar de här vindkraftverken utan i princip någon lönsamhet alls samtidigt som man plockat ut vinst. Man tar bidragen och suger ut det gottaste, när man får dem. Och sen lämnar man det här. För det finns ingen plan på hur dessa ska tas om hand när de inte klarar sig. Och de byggs på helt felaktiga premisser. Vi har fortfarande en allmänt vedertagen princip om att man har 20-25 års, eller 30 års, ekonomisk livslängd på de här. Men det är inte så.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program